Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najbolji amaterski sastavi

U Lisinskom se večeras i sutra održava Festival glazbe, ulaz je slobodan

Festival glazbe
Foto: Centar za kulturu i informacije Maksimir
1/4
04.11.2016.
u 11:30

Večeras nastupaju Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić, Akademski zbor Vladimir Prelog, Gospel ansambl Agape i klapa Cesarice

Nakon svečanog koncerta na Muzičkoj akademiji kojim je sinoć otvoren Festival glazbe Zagreb 2016., program se nastavlja večeras u 20 sati u Maloj dvorani u Lisinskom nastupom Akademskog harmonikaškog orkestra Ivan Goran Kovačić, Akademskog zbora Vladimir Prelog, Gospel ansambla Agape i klape Cesarice.

Posjetitelji će tako besplatno moći čuti kako zvuči jedan od najboljih akademskih zborova, gospel ansambala i orkestar koji 30 godina svojim sveukupnim radom uspješno razbija predrasudu o harmonici kao narodnjačkom instrumentu.

Foto: Centar za kulturu i informacije Maksimir

Festival i ove godine organizira Centar za kulturu i informacije Maksimir, a samo natjecanje održat će se sutra i to u dva navrata, koncertima u 12 i 18 sati.

- Riječ je o prvom natjecanju pjevačkih zborova i vokalnih sastava koje organiziramo u sklopu Festivala glazbe Zagreb 2016., a nastupit će više od 500 izvođača, odnosno, 14 zborova i vokalnih sastava iz Zagreba i cijele Hrvatske. Zborovi će se natjecati u pet kategorija -mješoviti zborovi, musica sacra, folklorni zborovi, dječji zborovi, slobodno višeglasje - najavili su organizatori.

Dodali su da će njihove izvedbe pratit stručno povjerenstvo, a osnovni elementi ocjenjivanja su: izbor programa, kvaliteta zborskog zvuka, interpretacija, te opći glazbeni dojam.

- Cilj Festivala i Natjecanja je popularizacija zborske glazbe, podizanje razine umjetničkih dometa domaćih zborova, stvaranje bogatog fundusa vokalnih skladbi domaćih autora i plasiranje Zagreba kao centra zborske glazbe u Hrvatskoj - istaknuli su organizatori iz Centra za kulturu i informacije Maksimir.

Foto: Centar za kulturu i informacije Maksimir

U sklopu program izvan konkurencije večeras će nastupit Akademski zbor Ivan Goran Kovačić, jedan od najboljih hrvatskih amaterskih zborova koji je utemeljen 1948., a vodili su ga ugledni glazbenici Mladen Jagušt, Duško Prašelj, Lovro Županović, Adalbert Marković, Dinko Fio, Vladimir Kranjčević i Saša Britvić.

Od 2003. umjetnički je voditelj Luka Vukšić. Zbor je nastupao pod ravnanjem najvećih domaćih i svjetskih glazbenika, među kojima su Lovro pl. Matačić, Milan Horvat, Zubin Mehta, Sir Yehudi Menuhin, Krzysztof Penderecki, Lorin Maazel, Ennio Morricone, Noam Sheriff... Među solistima koji su pjevali s “goranovcima” su Vladimir Ruždjak, Ruža Pospiš-Baldani, Ruggiero Raimondi, Jose Carreras, Andrea Bocelli, Inva Mula i drugi.

Foto: Centar za kulturu i informacije Maksimir

POPIS ZBOROVA:

Djevojački zbor Zvjezdice
Tamburaški orkestar Tamburaškog društva Gaj
Ansambl za ranu glazbu Minstrel
Komorni zbor Ivan Filipović
Dječji zbor Zagrebački anđeli
Mješovita pjevačka skupina Pajdašice i Pajdaši
Muški vokalni ansambl Špansko
Vokalni ansambl Gouriena
Pjevački zbor Josip Štolcer Slavenski
Akademski zbor Ivan Goran Kovačić
Hrvatsko glazbeno društvo Čarobna frula
Akademski harmonikaški orkestar Ivan Goran Kovačić
Akademski zbor Vladimir Prelog
Klapa Cesarice
Gospel ansambl Agape
Gospel sastav The Messengers
Vokalna grupa Karlovčanke
Pjevački zbor studenata Medicinskog fakulteta u Zagrebu Lege artis
Cantores sancti Marci
Akademski zbor Bazilike Srca Isusova u Zagrebu Palma
Pjevački zbor mladih Matice hrvatske Petrinja Mato Bučar
Akademski zbor Filozofskog fakulteta Concordia discors
KUD Naša lipa Tuhelj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije