Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kvartovska tribina

U kućama s azbestnim krovom žive već 50 godina

27.05.2014.,Zagreb - Novi Retkovec, prica o stanovnicima koji su tamo doseljeni 1960. nakon poplave samo privremeno, a ostali trajno. Davor Magic ispred scoje kuce. Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL
1/2
20.03.2015.
u 11:30

Umjesto 10 godina, što je prvo bio rok, stanari u barakama žive već 50 godina

U naselje su se doselili prije pedeset godina kad je Zagreb pogodila najveća poplava u povijesti. Rok trajanja privremenih baraka, koje im je Grad tad osigurao, bio je deset godina, ali stanari Novog Retkovca i danas žive u njima.

Život u njima nije moguć

– Ovdje sam od 1964. godine, od poplave. Živio sam u Savskoj, a evo, već sam pola stoljeća u Retkovcu. Većina stanara ovdje živi od same poplave, ovo je zapravo montažno naselje, ali ima i nekih susjeda koji su došli u posljednje vrijeme pa na mjestu starih baraka sagradili nove kuće – objašnjava Davor Magić iz Novog Retkovca.

Kako kaže, montažne kuće, kakve su većinom u Novom Retkovcu, imaju od 40 do 50 četvornih metara, imaju i sve priključke, ali život u njima nije više moguć.

– Krov je azbestni, a i same ploče od kojih su građene barake je azbestan. Promjena krova, odnosno postavljanje limenog, koji je za ovu vrstu gradnje idealan, stoji 20 tisuća kuna, a mi toliko jednostavno nemamo – rekao je Magić i dodao kako Grad ne želi ni sufinancirati krovove, a ni platiti ih.

Ne bi ni trebao, govore stanari Novog Retkovca, budući da su barake u njihovu vlasništvu, ali nikako ih nisu, kažu, dobili jeftino.

Preplatili barake

– Mjesečno plaćamo 102 kune takozvane stanarine. Pedeset godina po dvanaest mjeseci, to je 600.000 kuna. Toliko smo platili azbestne barake, bilo bi u redu da barem nešto dobijemo od tog novca – rekao je Magić te dodao kako se danas, tko uspije prodati baraku, cijena ne penje iznad 350.000 kuna.

U nešto boljem stanu samostalne su kuće, dok postoje i one u nizu, koje su spojene tavanski te, zbog loših instalacija, postoji mogućnost da se zapali čitav jedan niz kuća.

– Vlaga je također problem, a i ploče koje su postavljene između montažnih kuća, sami mijenjamo kako bismo normalno mogli hodati po naselju - kažu stanari Retkovca.

Iz Grada kažu kako krov, a ni druge obnove ne mogu platiti.

– Grad je prije nekoliko godina zemljišta, po cijeni od jedne kune, prenio na stanovnike, objekti su njihova odgovornost – rekao je predsjednik GČ Donja Dubrava Milan Draženović.

Komentara 4

Avatar Grunf
Grunf
11:38 20.03.2015.

Koji si ti smiješan lik. Imam i ja krov i ograde koje treba sanirati pa mi ih slobodno možeš platiti ili ti ili grad. Ovako se već dugo nisam nasmijao

BL
blukac3
12:13 20.03.2015.

besplatno ste dobili pedeset godina vremena da nesta napravite za sebe i svoju obitelj. ja sa da vas se isprati iz objekata kako ste i usli.

ZP
zeko.peko.7393
12:43 20.03.2015.

Neznaju ni računat 12x102=1224x50=61.200,00 kn ne 600.000,00 kn. Dobili barake na korištenje 50 godina danas ih prodaju za 300.000.00 kn Mogu ja koju dobit?? Ne treba mi niko uredit ni krov ni zidove, zapravo zadovoljan sam i s praznom parcelom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije