Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 26
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u patroli s policijom

U jednoj noći bez dozvole ostala čak 104 pijana vozača

Foto: Filip Kos/PIXSELL
1/3
17.09.2018.
u 10:30

Akcija "Alkohol, droge i brzina" provodila se za vikend, a do kraja će rujna kontrole na zagrebačkim prometnicama biti pojačane

Na križanje Savske i Zagrebačke avenije stigli su u 23.30. Stavili na sebe reflektirajuće prsluke, postavili signalizaciju i krenuli u akciju.

Pojas na zadnjem sjedištu

Svakog vozača bez iznimke provjeravali su policajci ovog vikenda pa se, na dijelu gdje se tri trake kod Vjesnika u smjeru istoka sužavaju u jednu, stvorila kolona vozila. Neki nervozni jer su u startu znali da su u prekršaju, a drugi posve opušteni, Zagrepčani su predavali na pregled svoje vozačke dozvole i redom pristupali alkotestiranju.

– Ako se mora, mora se – komentirali su čak i oni kojima su se odmah pisale kazne, a svoje su automobile morali ostaviti parkirane i do kuće potražiti neki drugi prijevoz. Nema "gledanja kroz prste", objašnjavali su policajci, koji su za vikend bili u akciji "Alkohol, droge, brzina".

– Prvenstveno pazimo na takozvana četiri glavna "ubojice" u prometu, a to su vožnja u alkoholiziranom stanju, nedopuštena brzina, nevezivanje pojasa te korištenje mobitela – objasnio je Krešimir Mišić iz službe za sigurnost cestovnog prometa Policijske uprave zagrebačke pa dodao kako su kazne za navedene prekršaje između 300 i 15 tisuća kuna, a po potrebi i noć u pritvoru.

Posebno je upozorio na pojas na zadnjem sjedištu automobila, koji mnogi zaborave vezati, a iznimno je važan za sigurnost u prometnim nesrećama. A gledalo se i na druge prekršaje, i to ne samo na križanju Savske i Zagrebačke avenije već na 13 postavljenih punktova.

Represija, ali i edukacija

– Pojačane kontrole bit će tijekom cijelog rujna, naravno, uz naše redovne kontrole koje su svakog dana – rekao je Mišić, čiji su kolege za vikend imali pune ruke posla. U samo dvadesetak minuta od našeg dolaska, troje je vozača bilo pod utjecajem, a noć prije, s petka na subotu, bez dozvole ostala su čak 104 pijana vozača.

"Izvlačenja" od kazni, odnosno izgovora, objašnjava nam Krešimir Mišić, nema. Ali pokušaja uvijek.

– Opravdavanja nisu zabranjena, ali prekršaj je prekršaj. Uglavnom nemamo nikakvih problema s vozačima jer i sami već otprilike znaju, kad ih zaustavimo, rade li sve po propisima ili ne. A ako prekršaj utvrdimo neposrednim opažanjem, sankcija mora biti – kaže Mišić pa dodaje kako je policija u ovoj godini zabilježila već više od sto tisuća prekršaja, od čega ih je više od četiri tisuće vezano uz alkohol.

Nešto više od 40 tisuća prekoračenja su brzine. Što se "rekordera" tiče, Mišić se prisjeća onih s Aleje Bologne.

– Na mjestu gdje je ograničenje 60 kilometara na sat, zabilježili smo brzine čak do 219 – govori Krešimir Mišić, pa ističe kako policija, osim represivnih mjera, uvelike koristi i one preventivne. Stalno se, kaže, radi na edukaciji, a policajci o sigurnosti u prometu govore i djeci u vrtiću, ali i umirovljenicima u domovima za starije i nemoćne.

>>  Pogledajte video vizualizacije rotora u Remetincu

Komentara 2

Avatar Dr Evil
Dr Evil
15:24 17.09.2018.

jeste Grdovića uhvatili?

Avatar maxist
maxist
12:04 19.09.2018.

koliko je poslije bilo poziva "svojih" u policiji ?.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije