Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Masovne grobnice

U Gračanima pronađeni likvidirani bolesnici s Brestovca

Sljeme grobnice (1)
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/5
12.07.2012.
u 11:00

U tom podsljemenskom dijelu Zagreba deseci su grobnica, a pripadnici VI. ličke divizije JA pobili su oko 800 ljudi.

U Gračanima iznad Zagreba ekipa Ureda za pronalaženje, uređivanje i obilježavanje grobova komunističkih zločina jučer je u poslijepodnevnim satima dokazala postojanje masovnih grobnica na tom području u kojima je u svibnju 1945. pokopano više od 800 likvidiranih pripadnika poraženih vojski. Potvrđena je prva u nizu grobnica, u “Obernjaku”, na 8. kilometru sljemenske ceste. Iskapanja provodi jedinica MORH-a za ekshumacije, osigurava ih policija, a posebnu pomoć pruža i Uprava za zatočene i nestale. Znalo se, pogotovu od 1990., da su nakon što su jugoslavenske partizanske jedinice u svibnju 1945. oslobodile Zagreb likvidirale veći broj zarobljenih i ranjenih vojnika oružanih snaga NDH i pripadnika njemačke vojske. Prikupljena su svjedočanstva, kao i lokacije grobnica. No, tek nakon 67 godina počelo se iskopavati grobnice. Još je u srpnju 1990. Večernji list pod naslovom “Deset dana smrti” pisao o likvidacijama u Gračanima.

O svemu je tada svjedočio i Miroslav Haramija, lokalni ljekarnik, koji je 1945. kao član Odbora za zdravstvo sa suseljanima tjednima pokapao raspadnuta tijela likvidiranih te provodio dezinsekciju zbog opasnosti od zaraza. Svjedočio je kako je to činio uz primjenu 89 kg vapnenog mlijeka i lizola. Još vrednije, nakon desetljeća čuvanja tajne, Haramija je otkopao dokumente iz 1945. s navedenim lokacijama 24 grobnice. U nekima poput “Strmeca” su 242 tijela, sve do “Okrugljaka” (poznati zagrebački restoran), gdje je pokopano jedno tijelo. “Svega 806”, piše na dnu izvještaja Haramija. Uz napomenu da od tog broja ima i 23 “domaćih ljudi poginulih od ustaške ruke”, stradalih tijekom povlačenja vojnika NDH. Haramija potvrđuje da se tijela pobijenih vojnika moglo prepoznati po tomu što su bili svučeni, a bilo je i civila, pa i žena, u turopoljskoj nošnji, primjerice.

Višnja Starešina iz Ureda za istraživanje komunističkih zločina tu potvrdu nalaza masovne grobnice drži materijalnim dokazom da su ondje pokopani likvidirani bolesnici bivše bolnice za plućne bolesti Brestovac. – Ovo je vrlo važan korak. Specifičan je slučaj s obzirom na to da obitelji znaju tko je na kraju rata od njihovih bio liječen na Brestovcu, pa će to dalje pomoći u rasvjetljavanju okolnosti likvidacija – kaže Starešina. Iskapanja se nastavljaju, posmrtni ostaci bit će prebrojeni i na primjeren način privremeno ostavljeni na lokaciji, koja će se označiti.

Komentara 53

Avatar The-North-Korean-Times
The-North-Korean-Times
12:30 12.07.2012.

Šta ćete, on su prava strana, a zločini, Bože moj ...

Avatar Idler 3
Idler 3
11:48 12.07.2012.

Zar nas želite uvjerit kak su partizani strijeljali sve koji im se nisu sviđali? Ma dajte, oni su strijeljali sam mrske Ustaše bez obzira bili oni žene u nošnji, djeca, ranjenici, bogatiji i ugledniji il jednostavno simpatizeri HSS-a što je u to vrijeme bila daleko najgora optužba !!!

OB
-obrisani-
13:21 12.07.2012.

sava kovacevic je bio crnogorac

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije