Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 81
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Recikliranje

U godini dana 7 tisuća građana prikupilo 157 tona otpada

sanja stipandić
Slavko Midzor/PIXSELL
10.04.2012.
u 08:09

Građani pojedinih četvrti odvojeno su u pilot-projektu prikupljali otpad, što bi za sve žitelje metropole trebalo postati svakodnevnom praksom najkasnije do 2015. godine

Dok Zagrepčani čekaju primjenu naplate odvoza smeća po težini, što bi trebalo zaživjeti najkasnije do 2015. godine, u Čistoći analiziraju rezultate netom završenog pilot-projekta odvojenog prikupljanja otpada.

Pretovareni Jakuševac

Iz komunalnog otpada, kako najavljuje Ministarstvo zaštite okoliša, izdvajat ćemo staklo, papir, plastiku, tekstil, metal te biootpad, što je sedam tisuća stanovnika u Dubravi, na Kajzerici, Voćarskoj ulici te Zapruđu obavljalo proteklih mjeseci. Među njima je bila i Sanja Stipandić iz Gornje Dubrave, a šest je mjeseci odvajala biootpad – kore od banane, krumpira, ljuske od jaja, pokošenu travu ili suhe grane te ga jednom tjedno predavala radnicima Čistoće u plastičnoj vrećici označenoj naljepnicom.

– Podržavam odvojeno prikupljanje otpada, smatram da nam je to potrebno, posebno u uvjetima u kojima se Zagreb brine o smeću na pretovarenom Jakuševcu – komentira Stipandić.

Smatra da se projektom puno htjelo napraviti, a malo se toga postiglo. Njezino mišljenje ne dijeli Čistoća.

– Cilj je projekta smanjenje otpada na odlagalištu Jakuševac – Prudinec odvojenim skupljanjem korisnog otpada poput papira, stakla i plastike – poručuju iz Čistoće.

Čekaju nastavak projekta

Smatraju da je glavni razlog zbog kojega je projekt imao privremeni karakter taj što još nije donesen plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba. No, pohvalili su se brojkama projekta odvojenog prikupljanja otpada u kojem je 7769 građana za 12 mjeseci prikupilo 112.353 tone papira, 19,9 tona stakla, 24,96 tona plastike. Ipak, Vlasta Toth, predsjednica Zelene liste, smatra da se cijeli projekt nepotrebno otegnuo.

– Živim u sjevernom dijelu grada gdje ima poprilično biomaterijala za proljetnih i jesenskih čišćenja vrtova. No, velike količine biomaterijala spaljujemo jer Čistoća nije pokrenula projekt – proziva Toth.

Komentara 5

Avatar Grunf
Grunf
09:25 10.04.2012.

brzi su u pi.. materinu

MI
miso
09:26 10.04.2012.

Dok ja skupljam i razvrstavam smeće, ne radim nešto drugo također korisno. Smatram da toliko bavljenje smećem građana nije dobar put. Puno bolje, jednostavnije i ekonomičnije je sve smeće na jednu hrpu, odvesti u \'tvornicu\' koja to profesionalno razvrstava i prodaje razvrstane materijale, energiju i vodu... Jakuševci u tom slučaju ne trebaju, jer se 95% smeća reciklira.

MI
miso
09:31 10.04.2012.

P.S. Predloženim postupkom \'tvornica\' će preraditi i postojeći otpad s Jakuševca, te će i on će nestati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije