Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zagrebačka županija

'U četvrtak se očekuje ulazak novog vodnog vala iz Slovenije'

Čička Poljana
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
18.02.2014.
u 19:45

Gorica hr. javila je da u Čičkoj Poljani vodostaj raste centimetar po satu te da vatrogasci brane kuću po kuću podizanjem zečjih nasipa.

– U Čičkoj Poljani vodostaj raste centimetar po satu. Vatrogasci brane kuću po kuću podizanjem zečjih nasipa ispred ulaza. Prema informacijama iz Hrvatskih voda, očekuje se povećanje vodostaja, ali ne i rast većom brzinom od sadašnje. Tako bi razina trebala dosegnuti prošlogodišnji nivo od 325, a možda i veći. Načelnik Stožera Stjepan Kos ponovio je da nema mjesta za paniku, ali se mještani i dalje upozoravaju da u kućama koje su ugrožene podignu namještaj i osiguraju si dovoljnu količinu lijekova i osnovnih potrepština te da paze na mogući doticaj vode sa strujom. Zapovjednik Vatrogasne zajednice Boris Turan napomenuo je da vatrogasnih snaga ima dovoljno i da rade koordinirano. Za sve potrebe mještani se mogu javiti u Stožer kod Stare škole ili na telefon 112 – javlja Gorica.hr

Održana izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije

U utorak u 15 sati održana je Izvanredna sjednica Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije, priopćeno je iz Ureda župana Zagrebačke županije.

– Trenutačni vodostaj u Rugvici je 816 cm, a maksimum koji se očekuje je 830 cm (+/- 35 cm), kao što su Hrvatske vode prognozirale još jučer. Vodni val putuje prema Dubrovčaku. Tamo je trenutačni vodostaj 802 cm, a maksimum koji se očekuje i dalje je 825 cm. Podsjetimo, 2010. godine u Rugvici je zabilježen maksimalni vodostaj od 978 cm, a u Dubrovčaku 872 cm.

Ekipe Hrvatskih voda i vatrogasaca stalno su na terenu, a 300 vojnika koji su od jutros na Plesu i dalje su u pripravnosti.

Zoran Čavlović iz Hrvatskih voda rekao je kako od 7 sati ujutro radi i ustava Prevlaka radi rasterećenja savskih voda. Međutim, kada vodostaj dosegne 390 cm, što se očekuje u večernjim satima, Prevlaka će se morati zatvoriti.

Situacija je i dalje najkritičnija u Čičkoj Poljani jer je Odransko polje u zadnjih 6 sati naraslo 12 cm. Veliki problem predstavlja i vodni val koji se stvara na Kupi, koji će u četvrtak ponovno utjecati na rast vodostaja Odre, što će se opet odraziti na područje Čičke Poljane i Orla. U prilog ne ide ni vremenska prognoza prema kojoj se na velikogoričkom području u četvrtak prijepodne očekuju nove oborine.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

(Foto: Igor Kralj/PIXSELL)

Osim vodnog vala koji se trenutačno kreće prema Dubrovčaku, i onoga na Kupi, u četvrtak, 20. veljače, oko 14 sati očekuje se ulazak novog vodnog vala iz Slovenije na područje Hrvatske. Prolazak vodnog vala kroz Zagreb očekuje se u večernjim satima, a nizvodno od Zagreba u ranim jutarnjim satima u petak, 21. veljače. Na zahtjev načelnika Stožera zaštite i spašavanja Zagrebačke županije Rudolfa Vujevića sve operativne službe (Zavod za javno zdravstvo Zagrebačke županije, Zavod za hitnu medicinsku pomoć Zagrebačke županije, Društvo Crvenog križa Zagrebačke županije, Vatrogasna zajednica Zagrebačke županije, Policijska uprava Zagrebačka) i dalje su u stanju pripravnosti. Vujević je stanje ocijenio ozbiljnim, osobito za velikogoričko područje.

Nakon sjednice županijskog Stožera, Vujević se uputio u obilazak terena, a u 18 sati bit će na Stožeru zaštite i spašavanja Velike Gorice – piše u priopćenju.

>> Čička Poljana strepi, iz Velike Gorice poziv za prijavu štete

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije