Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
“Izvan kontrole”

U centru Zagreba dućan 
s nacističkom odjećom

izvan kontrole (1)
Foto: Screenshot
1/4
19.03.2012.
u 17:52

Ulaz u radnju štite debele rešetke na vratima na kojima je u ponedjeljak stavljena poruka da su zatvoreni zbog bolesti

Odjeća marke Thor Steinar, poznatija po podilaženju neonacističkom pokretu, prodaje se u samom središtu Zagreba - Amruševoj ulici. U malom podrumskom dućanu znakovita naziva “ Izvan kontrole” u ponudi su majice s brojnim natpisima kojima se veliča zloglasna legija vojske NDH-a, kao i razni modni dodaci poput remenja, kapa i nakita.

Tisuće članova

Skriveni dućan čiji ulaz štite debele rešetke i u internetskoj ponudi ima majice takozvane Vražje divizije, čija cijena doseže 139 kuna, te detalje na kojima ne izostaje svastika, crno sunce i ostala obilježja kojima se veliča nacistička ideologija. Popularnost i zaluđenost ovom modnom markom već se broji u tisućama - na službenim Facebook stranicama ovaj dućan ima više od pet tisuća poklonika koji se ne srame svog “modnog izričaja”.

– Nitko nas ne voli, ali ne marimo – još u ponedjeljak ujutro hvalili su se na Facebook stranici “Izvan kontrole”.

Popodne neka druga priča. Vlasnici su, samo nagađamo, od vlastita mota odustali, dućan su stavili pod lokot, a kupcima na malom papiru zalijepljenom na vratima poručili: “Zatvoreni smo zbog bolesti”.

– Nemamo komentara – rekao je pak djelatnik koji se ipak javio na broj koji je zazvonio u dućanu.

Modna marka “Thor Steinar” koja se nudi Zagrepčanima proizvodi se u Njemačkoj. Najnoviji dućan s njihovom modnom ponudom otvoren je prije desetak dana u gradiću Chemnitzu i već je izazvao buru osuda, a predan je i zahtjev za njegovim zatvaranjem. Sličan scenarij spomenutu modnu marku prati i u Hamburgu, Magdeburgu i Leipzigu, gdje su dućani koji su nudili ovakav “modni trend” zatvoreni.

Policija treba reagirati

–Thor Steinar marka je koja se proizvodi u Njemačkoj. Ako oni nemaju problema s tim, a jako su rigorozni po tom pitanju, onda ne vidim što bi tu bilo sporno – poručio je za Danas.hr odvjetnik dućana u Amruševoj ulici. Vlasnici su se odbili javiti novinarima.

Da se takvi modni detalji nude u samom središtu metropole, šokiralo je i članove Saveza antifašističkih boraca.

– To je zaista sramota, kao što je i sramotna odluka suda da ustaška obilježja ne izazivaju ništa loše. Takav dućan ujedno znači i povredu kulture sjećanja na sve žrtve, a policija, odvjetništvo i sudovi bi napokon trebali reagirati – poručio je predsjednik Saveza antifašista Ratko Maričić.

Komentara 89

Avatar ^orlando^
^orlando^
17:17 20.03.2012.

Sto mi je obrisan komentar u kojem je napisano: da je trziste ispitano i da klijentele ima, Pa nece valjda otvarati ducan a da prethodno nisu ispitali situaciju, u kakvom ozracju dise veliki dio Hrvatske

OB
-obrisani-
19:49 19.03.2012.

Koja paranoja. Domaći \"antifašisti prvoborci\" i u svojoj sjeni vide neprijatelja. Dajte prestanite konačno i pustite narod da živi.

Avatar bok
bok
22:23 19.03.2012.

glupost. Ovaj cijeli clanak moze biti samo dobar za apsolvente FilozoFaka ZG...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije