Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U centru ne niče nova šoping-meka nego ekostambena zgrada

Zgrada će u potpunosti biti obložena zelenilom, a imat će samo dva poslovna prostora
27. travnja 2011. u 20:00 14 komentara 296 prikaza
'preradoviceva_nn_gra'
Foto: ''
Pogledajte galeriju 1/3

U Preradovićevoj 17, tek dvjestotinjak metara od novog šoping-centra Cvjetni, ne gradi se još jedna šoping-adresa, kako se nagađalo posljednjih dana. U dvorištu navedene adrese za grandioznu građevinu uostalom nema ni mjesta, ali niti namjere investitora...

Sve je krenulo od lokacijske dozvole koju je investitor Netom ZD d.d. u travnju dobio nakon višegodišnjeg natezanja s Gradom i Ministarstvom graditeljstva.

Dvije podzemne etaže

Umjesto dvije naknadno izgrađene dvorišne kuće, u kojima su trenutačno ključarska radionica i garaža, trebala bi niknuti ekozgrada, u potpunosti obložena zelenilom, koju je osmislio ugledni arhitekt Nikola Filipović. U zgradi bi trebalo biti devet stanova te dva poslovna prostora u koje će preseliti obrtnik iz dvorišta, koji je ujedno i investitorov partner.

Prema GUP-u ovakvoj zgradi treba osigurati 21 parkirališno mjesto, za koje je investitor predvidio dvije podzemne etaže, s dizalom za automobile.

– Ova bi zgrada trebala prvenstveno riješiti stambeno pitanje mene i moje obitelji, pa mi je u interesu da bude ugodna. Nema govora o šoping-centru – objašnjava Ivan Jokić iz Netom ZD-a, koji je dvorišnu česticu kupio prije osam godina. Jokić ističe da ni jedan dio projekta nije na javnoj površini te da imaju sve potrebne dokumente za dozvolu koju im je ministarstvo izdalo tek nakon što je on pokrenuo sudski postupak na Upravnom sudu, koji je pak presudio da Ministarstvo mora Gradu naložiti izdavanje dozvole jer je zahtjev u skladu s GUP-om iz 2004. godine, koji je u vrijeme podnošenja bio na snazi.

Neopravdano protiv

Za odobrenje projekta ovih je dana prozivan i gradonačelnik Milan Bandić.

– To nema veze s Bandićem. Ja sam mogao tužiti Grad za odštetu zbog toga što mi se odgađa projekt za koji sam 2007. zatražio dozvolu – ističe Jokić te naglašava da zbog krize zgradu trenutačno ni ne može graditi pa zato sa susjedima nije detaljno razgovarao.

Inače, pojedini susjedi protive se gradnji, a njihove razloge Gradski ured za izgradnju smatra neopravdanima. Moguća šteta nastala gradnjom pak, što najviše brine stanare okolnih zgrada bez temelja, u potpunosti će biti sanirana, uvjerava investitor.

"Biljno pročelje" investitor je ponudio omogućiti i okolnim zgradama, čime bi se, kaže, stvorila prava mala zelena oaza usred grada.

Susjedima će zakloniti sunce uime čega ć

Susjedima će zakloniti sunce uime čega će im investitor obnoviti fasade

Stanari zgrada koje okružuju dvorište ne podržavaju gradnju nove zgrade u dvorištu, ukazujući na činjenicu da će im ona, između ostalog, zaklanjati sunce. Investitor pak namjerava svim okolnim zgradama obnoviti fasade, u skladu sa stilom starih građevina.

9 stanovaU \'zelenoj\' zgradi trebalo bi

9 stanova
U \'zelenoj\' zgradi trebalo bi biti devet stanova. Ukupna površina zatvorenih prostora svih nadzemnih etaža, uključujući i podrum, iznosi 1202 metara četvornih.

2 poslovna prostora
Jedan od poslovnih prostora trebao bi biti na prvoj podzemnoj etaži, dok bi drugi bio iznad zemlje, a u njima bi bili obrtnici koji su sada u dvorišnim zgradama.

21 parkirno garažno mjesto
Na dvije od tri podzemne etaže bit će garaže, u koje će automobili ulaziti dizalom, a kolni prilaz bit će kroz postojeći prolaz ulične zgrade.

International Business Hotel
Luksuzno opremljen
International Business Hotel: Jedini zagrebački hotel koji se specijalizirao za biznismene
Harats
U SRCU ZAGREBA
U potrazi za dobrim pivom i još boljom atmosferom
  • Vito:

    Puzavice, biljek koje se \"penju ili spuštaju po zgradama samo su skupljači vlage i dokaz neodržavanja vlastitog okoliša. Da, lijepe su na izgled, ali su u stvarnosti samo rasadnik štetočina koje se tamo kote i razmnožavajau. Što je najgore to ... prikaži još!to su u pravili bjelogorične biljke koje svake godine otpuštaju lišće, a štetni kukci zatim ulaze u pukotine pročelja i tako prezimljavaju. Divlja loza lijepo izgleda, ali ako se pravilno ne održava pronaći će svaku rupicu i prodrijeti u zgradu bez \"pardona\". Zimzeleni bršljan pak ne može rasti ako nema hranjivu podlogu. Svaka druga uvezena biljka nije stanovnik ovih prostora pa se niti ne može smatrati ekološkom, budući je \"uvezena\" iz krajeva gdje uspijeva, u pravilu divljina, znači da je izvađena iz ekološke sredine gdje je nastala.

  • Vito:

    U dvorištu gdje stanijem izraslo je stablo pa da vidite koliko mi je smanjena svijetlost u sjevernoj sobi kad prolista. Usred ljetnog sunčanog dana moram paliti svijetlo, jer ne smijemo rušiti prirodno izraslo \"zelenilo\". Istina, sami smo se veselili malom ... prikaži još!lom zelenom stablu u betoniranom okruženju, ali nismo razmišljali o tome da stabla rastu i šire krošnje te tako zaklanjaju svijetlost koje i tako nema puno sa sjeverne strane.

  • chemica:

    Nek čovjek gradi. U skladu sa zakonom, ako je ikako moguće, a ne kao Horvatinčić. Pola toga nije bilo u skladu s građevinskom dozvolom pa nikom ništa. Pojeo vuk magare.