Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
statistika

U Brckovljanima manjak žena, a u Dugom Selu bum stanovnika

dugo selo (1)
Foto: Dalibor Urukalović/PIXSELL
1/3
21.12.2012.
u 16:00

Dugo Selo je dovoljno blizu metropole, a u zadnjem desetljeću broj stanovnika narastao je sa 14.300 na 17.466 stanovnika

Marija Sinančević doselila se u grad Dugo Selo iz okolice Vrbovca jer je njen sin tu krenuo u srednju školu. Ona je među dugoselskim doseljenicima koji su u deset godina povećali broj stanovnika u tom gradu za čak 22 posto prema nedavno objavljenom popisu stanovništva. Čime sve grad Dugo Selo privlači nove stanovnike, provjerili smo na licu mjesta, a prolaznici s kojima smo razgovarali ističu njegov mir i tišinu u potpuno urbanoj sredini.

Rezultat migracija

– Doselila sam se tu još 1965. iz Podravine, kada je moj otac dobio posao. Dugo Selo je doživjelo nagli rast doseljavanjem izbjeglica ‘90-ih – kaže Zlata Bežulić, koju smo zatekli na njenom omiljenom prijevoznom sredstvu – biciklu. Prema riječima gradonačelnika Vlade Kruhaka, rezultati popisa nisu iznenadili, a doseljenički bum posebno primjećuje u posljednje tri godine zbog gradnje novih stanova, što je opet u vezi s blizinom Zagreba.

Dvadesetak minuta automobilom od Zagreba i 16 minuta vožnje vlakom do zagrebačkog Glavnog kolodvora, Dugo Selo je dovoljno blizu metropole, a u zadnjem desetljeću broj stanovnika narastao je sa 14.300 na 17.466 stanovnika.

– Najveći porast stanovništva u posljednjih desetak godina ipak je rezultat migracija, nažalost, posljedica ratnih događanja u sjevernoj Bosni i Bosanskoj Posavini – kaže Kruhak.

Ubrzano doseljavanje popraćeno je i komunalnim sadržajima, pa je sagrađena druga srednja škola, vrtić se upravo dograđuje, a na dugoselskom području postoji pet robnih kuća.

Zar nas ima više?

– Ima mnogo mladih obitelji, ali i umirovljenika koji su Dugim Selom zamijenili urbanu sredinu. Dobrodošli su svi koji se žele doseliti, a naš je posao da razvijemo gospodarstvo i potrebnu infrastrukturu kako bi Dugo Selo i dalje raslo – zadovoljan je gradonačelnik.

Nekoliko kilometara nakon Dugog Sela smjestila se općina Brckovljani, koja je prema popisu stanovništva svojevrstan fenomen. Dok je na nacionalnoj razini oko 150 tisuća žena više nego muškaraca, u Brckovljanima je situacija potpuno suprotna. Stotinjak je muškaraca više nego žena, no nitko od stanovnika te male općine od 6837 duša to nije ni primijetio.

– Nismo to ni znali, uopće se ne primijeti. Čini mi se da je broj muškaraca i žena nekako u ravnoteži – kaže Stjepan Šarec, kojega smo zatekli u lokalnom kafiću u razgovoru s prijateljima.

Prema njihovim riječima, primjetnije je izumiranje domicilnog stanovništva, a demografska slika popravila se doseljavanjem izbjeglica iz BiH i s Kosova. To potvrđuje i lokalni župnik Dragutin Mostićak, koji već 31 godinu radi i živi u Brckovljanima.

– Možda se godišnje rodi neko muško dijete više, ali ipak je riječ o balansu. Župa se znatno povećala nakon rata, s gotovo 2000 župljana – kaže vitalni 70-godišnji svećenik.

>>Manje linija od Savskog Marofa do Dugog Sela

Komentara 1

M3
Miške 3
16:58 21.12.2012.

Ništa to nebi bilo da nije došla Vesna Škare Ožbolt, Šuker, bivši ministar vanjskih poslova SDPa i takovo odličnici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije