Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Bandićevoj vojsci i bespilotna letjelica

08. prosinca 2008. u 18:04 2 prikaza

Kritike na planiranu kupnju oklopljenog vozila nimalo nisu uzdrmale zagrebačkog pročelnika Ureda za hitna stanja Pavla Kalinića. Nakon što je već rezervirao oko četiri milijuna kuna za oklopnjak sposoban zaći i u područje kontaminirano biološkim ili kemijskim otrovima, u ponedjeljak je pokazao i svoju impresivnu listu želja.

Ne računaju na HV
Do kraja 2011. godine, procijenio je Kalinić, njegov ured trebao bi nabaviti mobilni komunikacijsko-zapovjedni centar, opremiti 17 timova za brzo reagiranje u slučaju katastrofe, u suradnji s državom kupiti dva helikoptera te na kraju, a zašto ne, i bespilotnu letjelicu.

Uz tu mobilnu opremu već sredinom veljače Kalinić i nadređeni mu zagrebački gradonačelnik Milan Bandić otvorit će i prvi zapovjedno-komunikacijski centar.

U Zapruđu su pronašli ZET-ovu zgradu otpornu na potrese i u nju će useliti svoje ljude te u prvo vrijeme koristiti ZET-ovu komunikacijsku opremu za potrebe novog centra. No, već u rujnu 2009. godine uselit će se u zapovjedni bunker u Sesvetama, za koji će dodatno morati kupiti i posebnu opremu.

– Ne znam koja će biti cijena opremanja tog prostora. Tek trebamo izraditi projekte i ishoditi dozvole – rekao je Kalinić. U Sesvetama bi svoje parkirališno mjesto trebao naći i oklopnjak za koji Kalinić kaže da može služiti gradu sljedećih 30 godina.

Oklopno vozilo Zagrebu je nužno jer na hrvatsku vojsku, kaže Kalinić, ne mogu računati. A zašto mu zapravo treba oklopnjak, kojem u Zagrebu već tepaju da je “tenkić”?

– U slučaju velikog požara, eksplozije, istjecanja opasnih kemikalija... moramo imati vozilo kojim će se moći ući u pogođeno područje bez opasnosti za spasioce u njemu – rekao je demantirajući da će oklopnjak služiti za prijevoz gradonačelnika u slučaju opasnosti.

Bespilotna letjelica, pak, kaže Pavle Kalinić, nužna je u slučaju sličnih nezgoda, za koje se nabavlja i oklopnjak. Slao bi je nad pogođeno područje da detektira koncentraciju otrovnih plinova u zraku.

Za helikoptere Kalinić ipak ima bolje argumente nego za ostalo s liste želja. Zagrebačkoj Hitnoj pomoći zaista treba helikopter za prijevoz ranjenika i bolesnika. Helikopter bi, za razliku od oklopnjaka i bespilotne letjelice, služio i u slučajevima manjih, ali puno izglednijih nezgoda.

MUP daje pilote
Drugi helikopter služio bi za potragu i spašavanje ljudi na Medvednici. Već su pokrenuti pregovori s MUP-om, koji bi dao svoje pilote i mehaničare, a Zagreb bi nabavio jedan helikopter, a drugi će najvjerojatnije dobiti prerađivanjem policijskog.

Koliko će cijeli taj sustav stajati, Kalinić još uvijek ne zna, ali tvrdi da je baš sve na popisu Zagrebu nužno.

Ivo Žinić
Politički kraj još jednog HDZ-ovca
Žinić gubi kuću koju mu je ‘darovala’ država?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti