Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POČETAK NASTAVE Matija: Pitao bih ja Ruse znaju li kak je tu zima?

U 70 osnovnih i srednjih škola radijatori ipak radili punom parom

12.01.2009.
u 23:43

Školsko je zvono danas prelomilo trotjednu zimsku tišinu u školskim hodnicima. Učenici koji sve do zadnjih sati vikenda nisu znali hoće li nastava početi ili neće, poslušno su sjeli u svoje klupe, kako u školama koje se ne griju na plin, tako i u onima koje se njime koriste.

Jela za samo jedan dan
Posjetili smo nekoliko zagrebačkih osnovnih i srednjih škola koje se griju na plin i, na sreću, svi radijatori bili su topli.

– Dopratila sam 7-godišnjeg sina u školu jer nisam bila sigurna hoće li doista grijati. Za svaki slučaj nagovorila sam ga da odjene štrample jer ih do sada nije nosio. Najbolje bi bilo da su nastavu odgodili – rekla je mama Karla Moguljaka. Njezin sin pohađa Osnovnu školu Špansko-Oranice u kojoj je već u 7, kad stižu djeca koja borave u produženom boravku, bilo čak i pretoplo.

– Školu pohađa 878 učenika, a sve učionice su zagrijane i nema straha da će djeci biti hladno – poručio je ravnatelj škole Alen Matušek.

– Zabundala sam dijete, no vidim da je toplo i da se ne moram brinuti – odahnula je mama Liliana Josipović. Vrući radijatori grijali su i učionice OŠ Ivana Gundulića.

– Bolje da je škola počela kako je određeno prema kalendaru jer roditelji su se već požalili da nemaju kome ostaviti djecu. Bojali smo se da će se situacija razvijati jer plin još nije potekao pa smo užinu naručili samo za danas, dok je inače naručimo za cijeli tjedan – rekla je Višnja Reljić, ravnateljica. Učenicima te škole odgoda nastave, kažu, ne bi odgovarala jer imaju isplanirane aktivnosti, a i domaćini su Lidrana.

– Da sam ja birala, odgodila bih nastavu, ali ipak je bolje da se možemo grijati jer bez plina ne možemo živjeti – rekla je 12-godišnja Matea Budak. Sve o rusko-ukrajinskom plinskom ratu znali su i Matija i Fran dok su za odmorom trčali školskim hodnicima.

– Jedva sam se jutros probudio jer sam na praznicima spavao do podneva, a dok je bilo snijega, sanjkali smo se i ratovali grudama.

Ugodna 23 stupnja
Gledao sam vijesti s tatom i on mi je rekao da nam Rusi ne daju plin. Pitao bih ja te Ruse znaju li oni kak je tu kod nas bilo zima? – rekao je 10-godišnji Matija iz Osnovne škole Izidora Kršnjavog.

Radijatori su grijali i 550 učenika u OŠ Matka Laginje koji su danas krenuli u drugo polugodište.

– U učionicama su ugodna 23 Celzijeva stupnja. Prije plina grijali smo se na loživo ulje i tada smo imali veće probleme s nestašicom nego sada – rekao je ravnatelj Božidar Bilafer.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije