Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

'U 30 dana uredite 
sva gradska i školska igrališta'

Bandić suradnicima, ali i ravnateljima škola i vrtića dao zadatak koji bi mogao koštati do 2 milijuna kn, odnosno svaka škola trebala bi uložiti od 30 do 50 tisuća kn
04. srpnja 2015. u 14:00 2 komentara 478 prikaza
18.01.2015., Zagreb - Zapusteno srednjoskolsko igraliste u Klaicevoj ulici. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/6

Do početka kolovoza na svim koševima i golovima diljem gradskih i školskih igrališta moraju se postaviti mrežice, na betonu moraju biti iscrtane pruge, a novo lice moraju dobiti i sve potrgane dječje sprave za igru, ograde, klupe i koševi za smeće.

Kardinalni nedostaci

Takav zadatak jučer je gradonačelnik Milan Bandić prenio svim ravnateljima dječjih vrtića, osnovnih i srednjih škola, dječjih domova te predsjednicima Vijeća gradskih četvrti i Mjesnih odbora na sastanku u Lisinskom pokazavši im snimke dobrih i loših primjera. Kazao im je da je na teren poslao ekipu koja je snimila postojeće stanje i popisala glavne nedostatke te ih je pozvao da prionu poslu i isprave sve što je na popisu primjedaba, ali da se aktiviraju i sami.

– Treba postaviti nove koševe i golove za igru umjesto potrganih na njih staviti mrežice, obojiti i popraviti ograde, iscrtati sportska borilišta – nabrajao je gradonačelnik te dodao da treba djeci omogućiti da uživaju u igri u vrijeme praznika, ali i kasnije, kada se ponovno vrate u školske klupe.

–Nije gušt dok se lopta ne zakoprca u mreži ili, kad se zabije gol, a lopta samo prođe. Kako će djeca pucati sedmerac ili peterac na malim igralištima ako nemaju obilježenu točku. To sve ima svoje čari i estetsku dimenziju, i to moramo napraviti – kazao je Bandić. U 30 dana, koliko je dao vremena svim ravnateljima i predsjednicima lokalne vlasti, očekuje da će se u igrališta uložiti između 1,5 do dva milijuna kuna. Radovi bi se trebali financirati iz školskih rezervi, a ako negdje zaškripi, Ured za obrazovanje, kulturu i šport osigurao je pomoć.

– Računamo da bi svaka škola računamo trebala uložiti od 30 do 50 tisuća kuna. Za 30 dana imat ćemo ponovno kontrolu i pozvat ćemo samo one koji zakažu – najavio je Bandić, kazavši i da će one koji budu uništavali uređena igrališta nastojati uhvatiti, a štetu koju prouzroče naplatiti od njihovih roditelja.

Padaju golovi na djecu

Ideju su podržali i brojni ravnatelji te predsjednici lokalne zajednice.

– Ovo je sjajna inicijativa jer treba za mlade osposobiti igrališta koja ne koštaju ništa i koja su pristupačna, otvorena i dostupna svima. Ovom akcijom povećat ćemo sigurnost jer znamo da su znale padati gol štange na djecu – rekao je Zlatko Stić, ravnatelj Srednje prirodoslovne škole Vladimira Preloga.

Reakcije:

Ivica lovrić, pročelnik za školstvo: Ideja je bila da upozorimo na dobre i loše primjere te preporučimo svima da to isprave

Luka Šimurina, predsjednik četvrti Gornji grad: Vijeće je dobilo zadatak popraviti jednu klupu. Čekamo naputak treba li pomoći i školama

Vesna Vrbanović Jančić, ravnateljica OŠ Pavleka Miškine: Naša je škola nedavno obnovljena, no uvijek nešto treba popraviti

Franka Batelić
tužna vijest
Velika tuga u obitelji Franke Batelić: 'Otišla je sama, iznenada,u tišini...'
Aquaestil
PROMO
Preživjeli smo sve krize, stvorili međunarodni brend i proširili posao, a sada otvaramo nova radna mjesta
 • Avatar XPBAT XPBOJ€ XOPBAT
  XPBAT XPBOJ€ XOPBAT:

  Ponovno cirkus u režiji manipulatora ;(

 • Avatar liquidsky
  liquidsky:

  General Bandić opet izdaje naredbe. Zašto nitko ne izda zapovijed: Do sutra u Republici Hrvatskoj iz politike i javnog života uklonite sve osumnjičenike za kriminal, a one s pravomoćnim presudama koje dokazuju taj kriminal - strijeljajte?