Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sva imovina rasprodana

Tužna sudbina još jedne zagrebačke tvornice koje pamte generacije: TOZ pred potpunim gašenjem

2015. u fotografijama, stock fotografija
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/6
Autori: Dario Topić, Hina
09.01.2024.
u 09:57

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora pa tako prilično tužno i sramotno zvuči vijest da u gradu izumitelja penkale po kojem ovo pisalo i nosi ime u potpunosti prestaje njezina proizvodnja. Podsjetimo, u povijest odlazi i Nama.

Stečajni upravitelj TOZ Penkale - Tvornice olovaka Zagreb u stečaju, predložio je završnu diobu i zaključenje stečaja te tvrtke čije su nekretnine prošle godine bile prodane za 5,43 milijuna eura te su u rujnu predane u posjed kupcu Adria Commodities d.o.o. Utvrđena vrijednost nešto više od 60.000 četvornih metara nekretnina i zemljišta zagrebačke tvrtke bila je utvrđena na 81,92 milijuna kuna (10,89 milijuna eura), no na drugoj su javnoj elektoničkoj dražbi nekretnine bile prodane u pola cijene.

Stečaj tvrtke bio je otvoren u srpnju 2015. opće ispitno ročište bilo je održano u rujnu te godine, a posebno ispitno ročište u travnju 2016. Nakon toga bile su utvrđene tražbine vjerovnika u ukupnom iznosu od 50,3 milijuna kuna. TOZ Penkala u stečaju je, prema izvješću stečajnog povjerenika Milorada Zajkovskog, na kraju prošle godine na žiro računu imala 549,683 eura.

23.11.2009., Zagreb - Predsjednik Stjepan Mesic posjetio je Tvornicu olovaka Zagreb TOZ Penkala. Zamjenik predsjednika uprave TOZ-a Nenad Markovic proveo je predsjednika kroz pogone tvornice. rPhoto: Petar Glebov/PIXSELL
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

TOZ Penkala osnovana je u Zagrebu 1937. Na početku je bila mali pogon za proizvodnju olovaka i pastela da bi kasnije prerasla u veliku tvornicu za proizvodnju školskog i uredskog pribora. Zagreb je zahvaljujući radu inženjera i izumitelja Slavoljuba Penkale, po kojemu je tvornica TOZ dopunila ime, svojevremeno bio središte proizvodnje olovaka.

Penkala je 1906. počeo proizvoditi prvu mehaničku olovku u svijetu, a godinu kasnije i prvo nalivpero. Omiljenu tvornicu i domaći pribor sa sjetom pamte generacije školaraca jer upravo olovkama TOZ ispisana su brojna prva slova i obojane prve bojanke. Uredskog pribora sjećaju se i oni nešto stariji čije su urede također ispunjavala zagrebačka nalivpera pa tako prilično tužno i sramotno zvuči vijest da u gradu izumitelja penkale po kojem ovo pisalo i nosi ime u potpunosti prestaje njezina proizvodnja.

POVEZANI ČLANCI:

A tvornica koja je godinama radila u fokus javnosti u jednoj od posljednjih prilika bila je prije 10 godina, 2014. kada se proširila vijest da TOZ nabavlja žirafu. Njihove pogone ranije je u svom mandatu posjetio i tadašnji Predsjednik Republike Stjepan Mesić.

Podsjetimo, početkom godine pojavila se vijest kako su nakon gotovo stoljeće i pol rada posljednji dani stigli i za legendarnu zagrebačku robnu kuću Namu, Narodni magazin. Mučan stečaj koji je trajao od davne 2000. godine također se privodi kraju, a dvije najvrijednije nekretnine, robne kuće u Ilici i na Kvatriću idu na bubanj.

VIDEO Unijeli prometni znak u ZET-ov autobus

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije