Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ideje školaraca

Tura po Novom Zagrebu ili grb grada od pleksiglasa koji svijetli

turizam u zagrebu (1)
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/6
08.05.2013.
u 13:21

Učenici su smišljali suvenire, među kojima su i magneti oslikani zagrebačkim znamenitostima

Užurbani stanovnici Zagreba, jednako kao i turisti koji u kratkom vremenu žele obići što više znamenitosti, često se ne zaustave i pogledaju u vis, u pročelja koja pričaju mnoge skrivene priče. No zato su to učinili učenici II. gimnazije koji su istražili zgrade Donjega grada.

Grb Alighierijevih 

– Zašto turistima ne bismo ponudili turu na tu temu i pokazali im kuću Kalina, koja je oblijepljena keramičkim pločicama, a bila je jedna od prvih reklama vlasnika Josipa Kaline, inače proizvođača keramike. Zanimljiv je i grb obitelji Alighieri, koji je smješten iznad prve zagrebačke ljekarne na Gornjem gradu, a postavio ga je sam Danteov praunuk koji je ondje bio ljekarnik – otkrili su učenici škole predstavljajući svoj projekt. Njihov je rad dio većeg projekta Kultura turizma za 2012./2013. koji je još 2010. pokrenula Turistička zajednica grada Zagreba u suradnji s Uredom za obrazovanje, kulturu i šport.

– Mlade se nastoji uključiti u sudjelovanje u programima zaštite okoliša, zaštite životne sredine, očuvanja etnološkog, povijesnog i kulturnog nasljeđa, podizanja razine gostoljubivosti te stvaranja klime dobrodošlice, što bi dugoročno trebalo ostaviti trag na zagrebačkom turizmu – kažu u TZGZ-u.

U projekt je ove godine uključeno deset škola kojima turizam i ugostiteljstvo nisu primarni, a učenici su tijekom prošlog polugodišta smišljali suvenire, neobične rute i ture kojima su istaknuli zagrebačke znamenitosti na drugačiji način.

Čovječe, ne ljuti se!

Tako je, primjerice, Geodetska tehnička škola u sklopu projekta Meridijan 16 osmislila turu po mjestima u gradu preko kojih prelazi isti meridijan, a prethodno je njegovu putanju izmjerila GPS uređajem. Učenici I. gimnazije predložili su biciklistički “Tour de Novi Zagreb”, u kojem obilaze kulturna dobra koja spadaju u tu općinu, od stare mitnice u Lučkom, stražarnice kod Savskog mosta do starih crkava i kurija u Odri i Svetoj Klari. 

Igru Čovječe, ne ljuti se III. ekonomska škola stavila je na kartu Zagreba, dok su učenici I. tehničke škole Nikole Tesle osmislili suvenir spojivši Nikolu Teslu i Zagreb, te pomoću CMC stroja u pleksiglas ugravirali grb Zagreba koji svijetli.

>>Zagreb je tolerantan, unatoč rasističkim dobacivanjima!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije