Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 57
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SNIŽENJE Mnogi umirovljenici su požurili na jednosatni popust od deset posto

Troje susjeda potrošilo 150 kuna da zajedno uštede 15

25.02.2009.
u 23:31

Umirovljenicima, obično pričljivima s novinarima, nije bilo do razgovora dok su danas ujutro malo prije osam sati čekali da se Konzum u Vukovarskoj ulici otvori kako bi iskoristili jednosatni popust od deset posto.

Psovke političarima
Jedan od njih bijesno je psovao političare, koji su im, kako je rekao, to i priuštili, drugi su šutjeli spuštene glave kao da se srame što im malo spuštanje cijena toliko znači, dok su treći kratko poručili da ne čekaju ispred ulaza zbog toga.

– Nisu oni blesavi. Napravili su si reklamu, povećati će si promet za 20 posto i opet će dobro zaraditi – komentirao je umirovljeni magistar ekonomije koji živi od dvije tisuće kuna na mjesec.

Umirovljenici su uglavnom kupovali kruh, voće, povrće i mliječne proizvode. Jana Sitek (83) o mesu ni ne razmišlja. Suznih očiju otkrila je da će potrošiti 50 kuna koje je ponijela, a s posljednjih sto kuna, koliko joj je ostalo kod kuće, morat će se snaći sve dok joj poštar idući mjesec ne donese 1540 kuna mirovine. Umirovljena medicinska sestra Ljerka A. povjerila je da će kupiti i nešto veće – prašak za pranje rublja. Svetislav Milutinović (69) izišao je s dvije vrećice. U jednoj je nosio nekoliko litara mlijeka, u drugoj krumpir, sir i druge sitnice. U novčarci 150 kuna manje.

– Sam toliko ne bih potrošio. Kupio sam nešto i za dvoje nepokretnih susjeda – kaže Milutinović.

I ispred Konzuma na Črnomercu umirovljenici su se na hladnoći počeli okupljati već oko pola osam.

I jastuci na sniženju
Supružnici Vjekoslava i Mirko Benko spustili su se iz Mlinova da iskoriste prigodno sniženje.

– Obavili smo mjesečnu kupnju i to nas je stajalo 494 kune. Uspjeli smo uštedjeti 54 kune – rekao je Benko gledajući račun.

Prije otvaranja trgovina neki su umirovljenici odlagali plastične boce da povećaju budžet za kupnju.

– Imam malu mirovinu, svega tisuću i nešto kuna. Kupila sam faširano meso za sarmu i kiselo zelje te konzervu za mačku. Tih 50 kuna koje sam dobila od plastičnih boca čuvam da si kupim cigarete – rekla je Nada Trbojević (60).

Većina umirovljenika kupovala je samo najosnovnije namirnice, a samo su se rijetki počastili kupnjom mekanih jastuka kako bi barem imali lak san.


Popust samo uz iskaznicu

Sniženje su mogli ostvariti samo oni umirovljenici koji su na blagajni predočili umirovljeničku iskaznicu ili izvadak mirovine. Oni koji su to zaboravili samo su razočarano gledali kako prodavačica odmahuje glavom i govori da nemaju popust. Za povratak kući po iskaznicu nije bilo vremena jer je sniženje trajalo samo sat vremena, od 8 do 9 sati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije