Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dva ključna problema

Tri tisuće građana na prosvjedu protiv gradnje crkve na Savici

savica
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/10
10.09.2016.
u 17:16

Uz brojne prosvjednike, bilo je i onih kojima gradnja župne crkve ne smeta

Oko tri tisuće građana Savice ali i drugih dijelova grada u subotu se okupilo u parku Trnjanska Savica kako bi iskazali protest gradnji crkve u dijelu parka. Točno u podne bio je prosvijed na kom se prema podacima iz policije okupilo do 2000 osoba, a brojni građani dolazili su i na samo druženje i popratni zabavno-glazbeni program. 

Prosvijedninici su složni da crkvi nije mjesto u lijepom parku u kojem se okupljaju stanovnici iz cijelog naselja već da crkvu treba graditi nešto južnije, između ulice Prisavlje i Save. Pisali su peticiju te se nadaju da unatoč izdavanju lokacijske dozvole (koja još nije pravomoćna) gradnju ipak mogu zaustaviti.

Dva ključna problema

- Prva je šteta što bi se oduzeo dio zelene površine za gradnju, a drugi problem je zvonjava jer bi se crkveni toranj nalazio svega 50-ak metara od prvih prozora – kazao je Tihomir Popić.

Ogranizator prosvijeda je Inicijativa građana 'Čuvamo naš Park' u suradnji s Pravom na grad, s ciljem očuvanja jedinog Parka na Savici.

- Mi smo protiv bilo kakve gradnje bilo kakvog objekta u Parku te za pronalazenje primjerene lokacije za gradnju crkve. Ovo predstavlja korak u nazad, a svi razlozi za gradnju crkve stoje i nitko to ne osporava jer su ovdje među nama i mnogi vjernici koji ne pristaju da se crkva gradi u parku – kazali su organizatori.

Program je vodio komičar Ivan Šarić, a okupljene su zabavljali Kawasaki 3p, Dunja Knebl, Miki Solos, Šumski, Vibrice, Drum’n’bijes i Zli bubnjari, dok su najmlađe zabavljali žongleri.

Uz brojne prosvjednike, bilo je i onih kojima gradnja ne smeta.

Gradnja župne crkve Blaženog Alojzija Stepinca

-Uz buduću crkvu gradi se ogromna stambena zgrada i nitko se nije žalio iako je i na to do nedavno bila zelena površina. Smatram da ovima smeta crkva jer će se za gradnju zauzeti 30 posto parka i ona bi samo privukla građane i još ih više okupljala u parku – rekao je Vlado Zorić.

Inače, u parku bi se gradila župna crkva Blaženog Alojzija Stepinca, a župnik Antun Vukmanić u posljednjem broju župnog listića napisao je.

- U osobnim i zajedničkim molitvama zahvaljujemo i molimo Gospodina da ova lokacijska dozvola što prije postane pravomoćna.

> > Inicijativa za očuvanje parka na Savici: Park je materijalno i duhovno vlasništvo građana

Ključne riječi

Komentara 75

BI
bijelocrveni
17:48 10.09.2016.

Tri tisuće? Ovdje brojke rastu ko u Jasenovcu! Ista ekipa.

DU
Deleted user
18:03 10.09.2016.

Jel i Uršula Raukar na prosvjedu? Vili Matula?

ZZ
Zagreb Zagreb
18:12 10.09.2016.

Tri tisuce? Nevidljivih! Onih 300 su dosli na besplatnu klopu i bili dobro placeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije