Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaraza u Zagrebu

Tri člana iste obitelji zaražena ospicama, nitko nije cijepljen

Fran Mihaljević
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
16.12.2014.
u 18:50

Virus je "importiran", odnosno oboljela je prvo osoba u inozemstvu, a potom ga je prenijela članovima šire obitelji od kojih nitko nije cijepljen

Troje članova šire obitelji iz Zagreba imaju ospice, potvrdila nam je dr. Tamara Poljičanin, ravnateljica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Virus je "importiran", odnosno oboljela je prvo osoba u inozemstvu, a potom ga je prenijela članovima šire obitelji od kojih nitko nije cijepljen pa su podvrgnuti epidemiološkoj obradi. Za dvoje je članova potvrđena bolest. Liječnici su pozvali sve koji su u isto vrijeme bili u čekaonici s oboljelima u Klinici za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević".

– U Hrvatskoj je 95-postotni obuhvat cijepljenja, ali pedijatri trebaju obratiti pažnju na oboljelu djecu s osipom i temperaturom. Moguće je da to nekom promakne jer godinama nismo imali ospice pa o njima gotovo i ne razmišljamo – objašnjava dr. Poljičanin.

Oboljele mlade osobe

Oboljeli nisu djeca već mlade osobe rođene 1991. i 1996. godine. Prema riječima dežurne epidemiologinje HZJZ-a, svi koji su bili s njima u kontaktu dobili su zaštitno cjepivo koje se daje unutar 72 sata od izbijanja bolesti. Inkubacija ospica traje deset dana.

– Osoba je zarazna jedan do dva dana prije nego što nastupi povišena temperatura i curenje nosa. Osip se javlja nešto kasnije, oko petog dana. Smatramo da ovi slučajevi ne predstavljaju opasnost od epidemije jer su oboljeli vrlo brzo od pojave simptoma došli u bolnicu, a Zarazna je promptno reagirala. Ipak, ovo je upozorenje svima koji nisu cijepili djecu jer se u kolektivu zaraza brzo proširi, a djeca su najugroženija – upozorava epidemiologinja.

>>Ospice u BiH i Sloveniji, liječnici pozivaju roditelje: Cijepite djecu

>>Europi prijete ospice zbog nedovoljnog cijepljenja

Komentara 2

ST
strsljen2013
19:01 16.12.2014.

Ma dosta više laži. Moja generacija je komplet cijepljena i svi u razredu, nas 36, je imalo ospice u 7 osnovne kad ju je jedan učenik donio. Koga i protiv čega cijepite?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije