Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Trče čim čuju da treba pomoći

Brucošica Nikolina Jelenić iskazala se u akciji u kojoj su beskućnicima izrađivali naočale, a osmašica Nika Barić trenira tekvondo s djecom s Downovim sindromom
16. studenoga 2016. u 13:05 1 komentara 995 prikaza
Nikolina Jelenić i Nika Barić
Foto: Slavko Midžor/PIXSELL

Nika Barić i Nikolina Jelenić jučer su prvi put susrele, ali tema za razgovor nije im nedostajalo. Odmah su ove tinejdžerice počele govoriti o humanitarnim akcijama, promicanju tolerancije, volontiranju. Priče su to pomalo netipične za 13-godišnjakinju i 18-godišnjakinju, ali Nika i Nikolina razlikuju se od svojih vršnjaka. Upravo zbog humanosti i posvećenosti volontiranju njima će danas biti uručena gradska nagrada “Luka Ritz – Nasilje nije hrabrost”.

Na vježbanje s napolitankama

– Znate, ja se ponekad jako brinem za nju. Pa ona nikada nije kod kuće. Čim čuje da nekome treba pomoći, odmah trči – kaže Nikina mama Anđelka Barić.

Nika već osam godina trenira tekvondo u klubu Čigra te svaki slobodan trenutak provodi u sportskoj dvorani, a u njoj voli čak i spavati. – Najbolje se naspavam na strunjači, to izaberem radije nego krevet – objašnjava ta učenica osmoga razreda. A i nagrada koju je dobila vezana je za tekvondo. Prije godinu dana počela je pomagati na treninzima djeci s Downovim sindromom. Kaže kako se prvo bojala da to neće moći, ali strahovi nisu bili opravdani te se sprijateljila s djecom već nakon prvog treninga.

– Ne mogu opisati koliko sam bila sretna kada su me dva petogodišnjaka zagrlila nakon treninga – govori Nika te dodaje kako sad već imaju svoje rituale: na svaki trening donosi napolitanke jer ih djeca obožavaju, a završavaju ih zajedničkom pjesmom “Kad si sretan”. Svoju velikodušnost pokazala je i kada se ošišala 40 centimetara kako bi udruga Kosa ljubavi mogla od njene kose napraviti periku za osobe s malignim bolestima.


Školski projekt optičara

Nikolina Jelenić svoj je volonterski staž pak počela u Tehničkoj školi Ruđera Boškovića. Ova je tehničarka za očnu optiku, naime, s kolegama osmislila projekt “Cvike popravi i usput me pozdravi”. Cilj mu je bio da se upoznaju s kolegama iz škole, ali Nikolina kaže da su se tako zbližili i s profesorima koji su došli popraviti naočale. Volontira u društvu D.U.R. u kojemu izrađuju ukrase i poklone za humanitarne svrhe, a aktivna je bila i u akciji u kojoj su beskućnicima izrađivali naočale. U slobodno vrijeme, kojega ima sve manje jer su joj počele brucoške obaveze, voli otići u kino, kazalište ili s prijateljima na večeru.

– Alkohol i cigarete ne podnosim, a sretna sam kada i moji prijatelji odluče ne piti jer im ja stalno ponavljam kako im to treba – kaže buduća upravna pravnica. •

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku