Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Traži se Zagijev nasljednik, raspisan natječaj za maskotu za Univerzijadu 2016.

Između vodećih pet radova najbolji će izabrati građani putem interneta
17. rujna 2014. u 11:00 19 komentara 5422 prikaza
Pogledajte galeriju 1/3

Gotovo trideset godina poslije najveće sportske manifestacije u Zagrebu, Univerzijade 1987., u pripremama za novu Univerzijadu 2016., službenog naziva Europske sveučilišne igre Zagreb – Rijeka 2016., organizatori traže novu maskotu.

Nasljednika popularnog Zagija nadaju se da će naći do kraja godine, kako bi već nagodinu počeli s promocijom Igara.

Srce i um

– Raspisali smo natječaj, a radove ćemo primati do 1. studenog, nakon čega će žiri odabrati pet vodećih, a građani će putem interneta i Facebook-stranice glasati za najboljeg, kojem ide i nagrada od deset tisuća kuna. Nadamo se da će nova maskota imati jednaku karizmu kao i Zagi – rekao je Zrinko Čustonja, predsjednik Hrvatskog akademskog sportskog saveza, te dodao da su pravila prijave dostupna na www.eug2016.com i www.studentskisport.com. Vizualni i verbalni identitet već je osmislio Jurica Dolić, asistent na Katedri za likovnu kulturu i grafički dizajn na Grafičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a maskota bi tako morala promicati vrijednosti i moto najvećeg sportskog okupljanja u povijesti Hrvatske – "Srce vjeruje, um ostvaruje". Okupit će se za manje od dvije godine više od 5000 studenata sportaša sa 350 sveučilišta iz cijele Europe, a natjecat će se u 21 sportu.

– Nisu zadane smjernice kako bi maskota trebala izgledati, pa ne znamo koja će biti životinja i hoće li uopće biti životinja. Očekujemo čitav niz različitih rješenja – rekao je Dolić. Želju da opet aplicira na natječaj, kako je kazao Čustonja, izrazio je i Nedeljko Dragić, "otac" Zagija te jedan od najbriljantnijih autora zagrebačke škole crtanog filma. No, za razliku od 1987. , Dragić neće morati paziti što crta.

Šestinski šešir

– Kad su mi dali da radim dizajn za maskotu Univerzijade, već je izabrano ime i lik. Ali, naravno, kao i svuda, i tu je uvijek bilo politike. Zagija sam zamislio s tradicio­nalnim šestinskim šeširom kao simbolom Zagreba. No, budući da je oko šešira hrvat­ska trobojnica, tu se javio problem – opisao je svojedobno ilustrator. Zatim je okrenuo vrpcu da sim­bolizira jugoslavensku zastavu. No, kako bi izbjegli bilo kakve reakcije, vrpca je na kraju postala žuta.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
 • goricaV:

  Više od maskote me zanimaju građevinski radovi na sportskoj i ostaloj infrastrukturi po gradu, bilo je govora i da bu EU fondovi s 50% love uskočili, treba tu Univerzijadu iskoristiti za povlačenje puno love iz EU fondova.

 • Avatar zgdomorodac
  zgdomorodac:

  Mogla bi biti zivotinjica mala uspavana kuna s plavim zvjezdicima oko nje kao dio unije

 • Avatar nijeminišta
  nijeminišta:

  totalno krivo - novinar pojma nema o čemu piše . Ne radi se ni o kakvoj Univerzijadi, nego o Europskim studentskim igrama. Univerzijade se održavaju na svaku drugu neparnu godinu. Tako je i ova zagrebačaka bila neparne godine - 1987. ... prikaži još! Dakle, 2016. u Rijeci se neće održati nikakva Univerzijada.