Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Igračke- djetinjstvo zauvijek

"Tragovi romantičnog djetinjstva" iz MUO-a stižu u Etnografski muzej

Patrik Macek/PIXSELL
27.10.2021.
u 19:02

zbor iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti

Nova izložba projekta "Igračke-djetinjstvo zauvijek" otvara se u četvrtak, 4. studenog u 18 sati. Ovoga puta, gost Etnografskog muzeja je njegov prvi susjed, Muzej za umjetnost i obrt koji na Trg Mažuranića dolazi s izložbom "Tragovi romantičnog djetinjstva- Igračke iz fundusa". 

Izložbom je obuhvaćeno više od 130 eksponata iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt. Odabirom eksponata iz zbirke tekstila i modnog pribora, zbirke metala i zbirke namještaja, koji potječu iz druge polovine 19. i do sredine 20. stoljeća, naglašava se raznovrsnost i zanatska razina izvedbe sačuvanih igračaka kao i raznovrsnost materijala od kojih se igračke izrađuju, poput porculana, srebra, tekstila, drva, celuloida i papira. Izbor iz fundusa Muzeja za umjetnost i obrt ukazuje na raznovrsnost dječjih igračaka u kontekstu građanske kulture u kojoj je dječji svijet imao posebno važnu ulogu kao i na njihovu zanimljivost u kontekstu primijenjene umjetnosti.

Autorice izložbe su dr. sc. Arijana Koprčina, muzejska savjetnica, voditeljica zbirke metala te Andrea Klobučar, voditeljica zbirke tekstila i modnog pribora, a postav je dizajnirala Nikolina Jelavić Mitrović. Voditeljica projekta "Igračke-djetinjstvo zauvijek" na kojem će se do svibnja iduće godine predstaviti 12 različitih izložbi je dr. sc. Iris Biškupić Bašić. 

Izložba MUO-a bit će otvorena do 28. studenog, a do nedjelje u Etnografskom stignete pogledati i gostujuću izložbu "Igre i šale za naše male" Hrvatskog školskog muzeja. 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije