Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba skeptična:

Tomaševićev preustroj neće baš uštedjeti, a neki će resori 'patiti'

08.07.2021.
u 11:10

Prvi natječaji za nove pročelnike već nakon Skupštine

Neke će mijenjati nakon što nova odluka o ustrojstvu i djelokrugu gradskih upravnih tijela stupi na snagu. A moguće i da će na nečije mjesto staviti osobe koje će privremeno obavljati funkciju pročelnika. No sigurno je, kažu u Gradskoj upravi, da će nove gradske ministre birati isključivo na natječajima. Za njih od tri do pet, može se čuti neslužbeno, raspisat će se odmah nakon što prijedlog gradonačelnika Tomislava Tomaševića prihvati većina u Skupštini. A kako će sa starim pročelnicima dogovarati ostavke ili premještaj, tako će paralelno raspisivati nove natječaje.

Ne bih se kladila da će otići...

Tko će se na njih moći javiti i hoće li to moći učiniti netko iz Grada, uključujući trenutačne pročelnike, dodaju, još nije određeno, no nikome ne brane da se javi misli li da za to ima uvjete. U medijima se spominjalo i da će Tomašević, nakon što je odlučio “srezati” 12 gradskih ureda, isto učiniti i s 27 savjetnika gradonačelnika, koji znaju imati plaću i do 18.000 kuna. Maknut će sve ili većinu, kako se spekulira, a među njima je, primjerice, i Ivica Lovrić, bivši pročelnik Ureda za obrazovanje, koji je u tom upravnom tijelu ostao na funkciji posebnog savjetnika. Internih natječaja, kažu u Gradu, neće biti, već će se pročelnici birati isključivo onim javnima.

Razriješeni pročelnici i njihovi zamjenici, piše u prijedlogu koji će na sjednicu 15. srpnja, rasporedit će se na radna mjesta za koja ispunjavaju uvjete. Njihove službenike i namještenike, piše također, preuzet će novi uredi koji su preuzeli i određeni resor. Svi će se po novome i ocjenjivati svake godine, i to u odnosu na onu proteklu, a način provođenja ocjenjivanja uredit će podrobnije novim pravilnikom sam gradonačelnik. Ono što bi htjela nova vlast jest da se s pročelnicima iz starog saziva, čije mjesto prestaje postojati 31. listopada kada odluka o preustroju stupa na snagu, dogovori o ostavkama, odnosno da sami odu, no pita li se Mirku Jozić, prvu pročelnicu koja je odlučila svojevoljno otići, neće ta ideja tako lako proći.

– Ne bih se kladila da će pročelnici htjeti sami otići, već će tražiti drugu poziciju. Nova vlast ih jedino može proglasiti viškom, želi li ih se riješiti, no ako želi biti fer, onda bi sve to skupa trebalo ići sporazumno – kaže M. Jozić i dodaje da, žele li imenovati vršitelje dužnosti, moraju to učiniti unutar sustava, odnosno tražiti nekoga tko već radi u Gradu, a natječaji, koji traju po pola godine, i ne moraju nužno biti uspješni. Taj se proces, ističe, ne može skratiti jer riječ je o upravnom postupku definiranom zakonom.

– Jedino ako ga u suradnji s premijerom i ministrima izmijene – kaže bivša pročelnica za gospodarstvo, čiji bi se ured sad trebao spojiti s onim za poljoprivredu i šumarstvo te Uredom za strategijsko planiranje. Ured za kulturu preuzima pak međugradsku i međunarodnu suradnju i promicanje ljudskih prava, a novi Ured za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom preuzet će i sve poslove Ureda za demografiju. Ured za zastupanje ići će pak pod Stručnu službu Gradske uprave, a novoustrojena Služba za informacijski sustav i tehničke poslove preuzima poslove koje su do sada radila druga upravna tijela, a čiji je spektar širok, od informatike i komunikacija, zaštite na radu, održavanja objekata i čistoće do pripremanja i posluživanja hrane i pića u internim prostorima.

Javljaju nam se OPG-ovci

Pita li se oporbu u Skupštini, ovakvim potezom neće se postići prevelike uštede, a hoće li se ustrojiti učinkovitiji sustav, još je pod upitnikom, s obzirom na to da će jedan pročelnik sad pod sobom imati puno više resora pa je logično, dodaju, da neki od njih “pati”.

– Poljoprivreda je trebala ostati zaseban sektor, javilo nam se puno OPG-ova koji se brinu što će sad biti. I zdravstvo i branitelji su trebali ostati zasebno – kaže Mario Župan (HDZ). Da je poljoprivredu, a i zaštitu okoliša trebalo ostaviti zasebno, smatra i Nenad Matić sa Zelene liste koja je u koaliciji s Domovinskim pokretom. Ured za strategijsko planiranje i Zavod za prostorno uređenje, drži nezavisni Otto Barić, i tako su se preklapali, pa njihovo spajanje pozdravlja. Prijedlog će, dodaje, podržati, no sad je glavno pitanje tko su te “nove snage” koje će preuzeti urede.

– Iz prijedloga se vidi da je stvar u tome da Možemo! želi zamijeniti stare i postaviti “svoje” ljude koji će provoditi njihovu politiku – zaključuje Barić.

Ključne riječi

Komentara 3

CO
cobra02
21:43 11.07.2021.

*Zagrepčani* super ste izabrali , Može li Tomašević dići cijene komunalija za 50 do 100 % : Može.mo .. a rekao je da neće dirati cijene ...

DU
Deleted user
11:18 08.07.2021.

Sada su oni koji su podržavali i/ili sudjelovali u korupciji, kriminalu i nepotiznu proteklih 20 godina puni kritika. E ne može se u mjesec dana anulirati 20 godišnji lopovluk!

TM
trade_mark
13:14 08.07.2021.

oporba? to su bandićevci i hadeze? hahahahaha... zanemarimo njihova razmišljanja kao potpuno nebitna. hvala na pažnji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije