Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SIGURNOST Akcija protiv pijanstava vozača, posebno onih mlađih

To nije prohibicija, svi piti volimo, ali ne kad vozimo

24.03.2009.
u 23:22

Policijska uprava zagrebačka od srijede provodi preventivnu akciju “Vozim, ne pijem” kako bi spriječila stradavanja sudionika prometa, posebice mladih vozača. Prema policijskoj statistici, na području PUZ-a je 115.000 vozača u dobi od 18 do 30 godina, a upravo oni sudjeluju u svakoj drugoj prometnoj nesreći sa smrtnim posljedicama. Razlog tome je, kažu u policiji, prije svega, alkohol te prekoračenje dopuštene brzine.

Ničeg dobrog u alkoholu
– Ne želimo biti samo represivni aparat, nego podići svijest mladih ljudi da nema ničeg dobrog u alkoholu – rekao je u utorak prilikom predstavljanja projekta načelnik PUZ-a Branko Peran.

Policija će, naime, tijekom akcije u svim stanicama za tehnički pregled provesti anonimno anketiranje vozača o njihovim iskustvima rada djelatnika najveće policijske uprave u zemlji te njihove stavove vezane za aktivnosti policije općenito. Policija će također od ispitanika pokušati doznati koje čimbenike oni smatraju presudnima za nastanak prometnih nesreća te kako ih spriječiti.

– Nakon anketiranja potkraj travnja, analizirat ćemo rezultate te će policijski službenici obilaziti okupljališta mladih i upozoravati ih na opasnosti vožnje pod utjecajem alkohola – rekao je Zdravko Valenta, šef Informativnog centra za prevenciju PUZ-a.

Taksi treba biti jeftiniji
– Anketni upitnici koje su sastavljali naši psiholozi pomoći će nadležnima da interveniraju gdje je potrebno i građanima da ne piju. Gradu preostaje pronaći način da taksi bude jeftiniji – dodao je dekan Filozofskog fakulteta Miljenko Jurković. Poglavarstvo će biti, pak, zaduženo za postavljanje plakata kojim će se vozači upozoravati da ne piju te za financiranje njihove izrade.

– Ovo nije prohibicija. Svi mi volimo popiti i to je sastavni dio naše kulture, ali ne dok vozimo – rekao je zamjenik gradonačelnika Ivo Jelušić.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije