Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MANIFESTACIJA

“Tesla & friends” u čast slavnog genijalca

Nikola Tesla
Foto: Arhiva VL
02.07.2019.
u 08:44

Obilježava se 163. godišnjica rođenja izumitelja iz Smiljana

Deseti će se put manifestacijom “Tesla & friends” sljedećega tjedna obilježiti godišnjica rođenja slavnoga izumitelja, jednoga od najvećih svjetskih umova. Rođen je, podsjetimo, 10. srpnja 1856., a manifestaciji koju organizira udruga Nikola Tesla – Genij za budućnost u suradnji s Gradom Zagrebom cilj je promocija hrvatskoga velikana, ali i poticanje inovativnosti i kreativnosti, pogotovo među mladima. Stoga uključuje i šesti nacionalni Dan Nikole Tesle koji je posvećen znanosti, tehnologiji i inovacijama.

Program će 9. srpnja otvoriti prezentacija Teslinih pokusa u Tehničkom muzeju, nakon čega se proslava seli u Muzičku akademiju, čiji će studenti ondje održati koncert. Istoga će dana, Tesli u čast, na Trgu kralja Tomislava u sklopu koncerta “Čarobni Broadway” u produkciji Gradskog kazališta Komedija neke od najpoznatijih svjetskih mjuzikala izvesti Renata Sabljak, Vanda Winter, Mila Elegović, Đani Stipaničev...

Pratit će ih kazališni orkestar kojim će ravnati dirigent Krešimir Batinić, a Teslin lik projicirat će se i na fontanama kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice. Na sam rođendan velikoga izumitelja, 10. srpnja, cvijeće će na njegov spomenik, uz prigodan umjetnički program, položiti predstavnici udruge, Gradske uprave i Instituta Ruđer Bošković, dok će se navečer u Esplanadeu održati svečanost uz dodjelu godišnje nagrade Nikola Tesla – Genij za budućnost.

Posljednjeg dana manifestacije, 11. srpnja, u Hrvatskoj gospodarskoj komori organizira se konferencija na temu “Putovima Nikole Tesle – od Smiljana do New Yorka”, na kojoj će biti predstavljeni i uspješni kulturni, znanstveni, edukativni i turistički projekti u regiji inspirirani svjetski poznatim Ličaninom

Komentara 5

VE
velikiblekstijena
09:43 02.07.2019.

Hrvatskog velikana????? Hahahaha. NIKOLA TESLA, je Srbin, kome su kao hrvatski kao velikani razbili dom. To je veliko djelo kukavica

Avatar Urban Fox
Urban Fox
09:14 02.07.2019.

Kaj mu nisu hrvatski neimari 90-tih demolirali, rasturili, razvalili rodnu kuću?

DV
dvorskaluda
07:27 04.07.2019.

Uvijek smo znali "veličanstveno" okrenuti leđa svojim znanstvenicima, umjetnicima svjetskog formata...naš dar da ponizimo i otjeramo one najbolje, da im uskratimo sredstva, podršku...legendaran je. I dok su živi tjeramo ih, a po smrti sjetimo se svojatati ih. Žalosno. Još žalosnijeje je što kojekakvi šatoraši i ini folk polupismenjaci, vječno broje krvna zrnca i Tesli, Ružički, Vrančiću. Nikada nismo niti ćemo se uzdići iznad toga dok god se dopušta da polupismenjaci vode gradove, zemlju i politiku, a birači ne izlaze na izvore nego od doma njurgaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije