Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Teren za Crni monolit bit će spreman za deset dana

04. veljače 2009. u 23:05 26 prikaza

Za deset dana bit će spreman teren za gradnju najvećeg zagrebačkog nebodera, Imperium Towera, koji je poznatiji po imenu Crni monolit.

Neboder visok 160 metara na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste imat će 41 etažu, a gradi ga tvrtka Pro-grad, čiji je vlasnik 31-godišnji poduzetnik Ivan Čalić. Radnici Gamonta već tjedan dana pripremaju teren kako bi srušili zgradu autoservisa na uglu.

– Naši radnici pripremaju zgradu za rušenje, a za deset dana sve će biti očišćeno i moći će početi gradnja – rekao je u srijedu poslovođa Miroslav iz Gamonta, čiji su radnici angažirani samo za rušenje.

Rasprava o blizancu
Geomehanička ispitivanja tla već su obavljena. Tvrtka MSK još je u kolovozu prošle godine bušila tlo na dubinu od 50 metara, a pronašli su glinu, pijesak i šljunak. S početkom gradnje Čalić će pričekati nekoliko mjeseci jer još nije izdana ni lokacijska dozvola za Imperium Tower.

– Imamo dozvolu za uklanjanje objekta, a izdavanje lokacijske dozvole u tijeku je. Očekujemo da ćemo je dobiti do kraja ožujka – kazao nam je Čalić.

Tu je informaciju potvrdio i Davor Jelavić, pročelnik Ureda za izgradnju grada, u čijoj je ovlasti izdavanje lokacijskih i građevinskih dozvola. Crni monolit bit će paralelan sa željezničkom prugom kako ne bi zaklonio pogled na stari dio grada. Trenutačno traje javna rasprava o mogućnosti gradnje njegova blizanca na jugozapadnoj strani križanja Zagrebačke avenije i Savske ceste. Poduzetnik Čalić kazao je da će, dok čeka izdavanje lokacijske dozvole, sagraditi pristupnu cestu uz prugu koja je uvjet za izdavanje građevinske dozvole.

– Moramo sagraditi stotinjak metara ceste za ulaz i izlaz na gradilište – objasnio je Čalić, koji nikada nije javno izrekao na koliko je procijenjena gradnja tornja. Troškovnik će, kaže, bit gotov za nekoliko mjeseci.

Gradnja na kredit
Tek je objasnio da će gradnju financirati kreditom. Zanimljivo je da u vrijeme gospodarske krize, kada ni tvrtka IGH nije mogla dići kredit za kupnju zemljišta Zagrepčanke, mladi poduzetnik zajam dobiva bez problema. Iako ne zna koliko će točno morati uložiti u možda najveći svoj projekt, Čalić je siguran uz čije će pjesme proslaviti njegovo otvaranje.

Na vrhu zgrade na otvaranju Imperium Towera zapjevat će Halid Bešlić, njegov omiljeni pjevač. Obećao je to u prosincu prošle godine, kada je na otvaranju svoje poslovno-stambene zgrade Nova galerija u Španskom, na nagovor brata Vjeke Čalića, doveo poznatu američku rapericu Lil Kim.

Zagreb: Predstavljen šesti međunarodni turnir u hrvanju Zagreb Open Grand Prix 2019
'SVI SMO PLAKALI'
Prije 14 dana izgubio sestru pa napravio podvig života: 'Sve bih dao da je ona živa'
CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti