Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 144
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DUBRAVKIN PUT Pošumljava se raskrčeno područje, građani još sumnjičavi

Tek nakon sječe 272 stabla Grad javno o uređenju šume

18.03.2009.
u 23:07

Zaposlenici Gradskog ureda za prostorno uređenje, zaštitu okoliša i izgradnju grada tek će sutra u Poglavarstvu predstaviti projekt uređenja Dubravkinog puta i Krešićevih poljana te sanacije ljetne pozornice na Tuškancu, i to mjesec dana nakon što su uz Dubravkin put već posječena 272 stabla.

Njihovo rušenje označilo je početak uređenja za koje su građani doznali tek iz novina.

Bokcima za ogrjev
Sječa stabala završit će ovih dana, a danas je počela sadnja novih drvaca.

– Počinjemo s pošumljavanjem nakon što smo srušili stara i trula stabla koja su bila opasna za građane. Sadnja će trajati 15-ak dana i nastavit će se u jesen, tako da ćemo ukupno posaditi oko 600 stabala – rekao je Krunoslav Jakupčić, voditelj Uprave šuma u zagrebačkoj podružnici Hrvatskih šuma. Srušena stabla donirana su članovima udruge Zagrebački bokci za ogrjev.

Upravo su se zbog te sječe stabala na noge podigli građani na čelu sa zelenim aktivistima i vijećnicom gradske četvrti Maksimir Vlastom Toth koja je i supredsjednica stranke Zeleni za Zagreb.

Optužili su Grad i gradsku četvrt Maksimir da žele Dubravkin put postupno pretvoriti u zonu u kojoj će se jednog dana moći graditi stambeni objekti.

– Do 2008. godine nigdje u tom dijelu Tuškanca u GUP-u nije bila upisana zona R, već samo zona Z za park-šumu i Z1 kao zaštitna zona zelenila. Sve što rade i na koji način to rade pobuđuje krajnje sumnje. Promijenili su skrivečki GUP da Tuškanac bude zona rekreacije s građenjem – kaže Vlasta Toth.

Jednako je, tvrdi, bilo i u Blatu, gdje su niknule vile, a prema GUP-u trebali su biti tereni za golf.

Krunoslav Jakupčić odbacuje takvu mogućnost. – Razumijemo šok građana koji su vjerojatno emotivno povezani s ovim stablima. Neki su građani govorili o prenamjeni tog područja, a to nije istina. Radimo sukladno zakonu i odredbama GUP-a prema kojem nije moguća prenamjena tog zemljišta iz zone rekreacije u zonu građenja – kaže Jakupčić.

Ajde, barem nešto
Kao jedan od razloga tako burnog reagiranja zelenih udruga Krunoslav Jakupčić vidi približavanje lokalnih izbora. S njegovim tvrdnjama ne slaže se Vlasta Toth koja se na informaciju o početku sadnje novih stabala samo nasmijala i rekla - ajde, barem nešto.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije