Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Tehnički muzej dobit će postav “Made in Croatia”, u palaču Babočaj – Gvozdanović vraća se život imućnih Zagrepčana

Prirodoslovni će imati i botanički vrt, u Etnografski će se smjestiti igračke, a uređenje objekta kojim upravlja MUO trebalo bi početi za šest mjeseci
25. siječnja 2017. u 11:06 1 komentara 1159 prikaza
muzeji
Foto: Radionica Arhitekture
Pogledajte galeriju 1/4

Za tri godine Zagreb će imati četiri moderno uređena muzeja, čije će zgrade revitalizirati novcem iz fondova Europske unije.

Etnografski, Tehnički, Prirodoslovni i Muzej za umjetnost i obrt (MUO) dobili su ukupno 15 milijuna kuna kako bi izradili projektnu dokumentaciju, a imaju i financijsku podršku Grada Zagreba, s obzirom na to da EU ne daje novac unaprijed, već refundira uloženo. Najizglednije je da će prva u cjelovitu obnovu ići Palača Babočaj – Gvozdanović u Visokoj, kojom upravlja MUO, a početak realizacije projekta vrijednog oko 35 milijuna kuna očekuje se u sljedećih šest mjeseci. Uređenjem kuće Anke Gvozdanović javnost će dobiti uvid u život bogatog zagrebačkog građanskog sloja između dva rata. Palača je posljednji put adaptirana 1929., pa je poprilično zapuštena, zbog čega je zbirka zatvorena za javnost.

– Grijanja nema, a svjetlo ne možete upaliti zbog dotrajalih elektroinstalacija – kaže ravnatelj MUO-a Miroslav Gašparović, dodajući da će palača biti samoodrživa. Na tavanu će, naime, urediti polivalentnu dvoranu za 100 ljudi, a u podrumu će biti bistro.

Samoodrživost je zajednička svim muzejskim projektima. Sva četiri, naime, imat će ugostiteljski objekt i suvenirnice, a važan je i pristup, posebice osobama s invaliditetom. Tako će Hrvatski prirodoslovni muzej, odmah pored palače Gvozdanović, od strane Dubravkina puta urediti novi prilaz, kao i muzej na otvorenom s botaničkim vrtom. Imat će i podzemni dio u kojemu će objasniti postanak Zemlje, a natkrit će i dvorište u kojemu će postaviti velike eksponate i priređivati manifestacije. I Etnografski će muzej natkriti dvorišni dio te postav proširiti predmetima hrvatskih istraživača i tradicionalnim igračkama, a Tehnički će u dvorištu urediti tematski park obnovljivih izvora energije, osnovati odjele komunikacija i inovatora te u sklopu postava “Made in Croatia” izložiti stare aparate koji su se proizvodili u Hrvatskoj.

– Dogovorili smo i da u prostor tvornice Sljeme u Sesvetama smjestimo depoe muzeja, a rekonstrukciju ćemo također prijaviti na novac iz EU fondova – ističe Ivica Lovrić, pročelnik gradskoga Ureda za obrazovanje. Ove će se godine, u svibnju, i nagrada za najbolji europski muzej dodijeliti u Zagrebu. 

Iluzija
Muškarac ili žena? Ono što prvo vidite na ilustraciji otkriva koja vam je strana mozga 'jača'
Ikigai – razlog ili svrha, motiv zbog kojeg postojimo, a kojeg osjećaju milijuni Japanaca
ŽIVOTNI BALANS
Ikigai – japanska drevna tajna za dug i sretan život bez stresa koji bi svi trebali prakticirati
  • kostanj:

    Hrvatski prirodoslovni muzej već ima prilaz s Dubravkinog puta, ali su vrata muzeja koja se nalaze na toj strani zatvorena. Ne znam točno kad su onemogućili prolaz kroz muzej, ali znam da je prije 50-ak godina još bio otvoren. Put ... prikaži još! je još i sada u relativno dobrom stanju. Petra Balija, provjerite informacije prije nego što nam ih servirate - tko zna koliko je još netočnih informacija u ovom, naizgled bezazlenom, članku!