Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gdje je zapelo?

Tavan V. gimnazije osam godina čeka da postane dnevni boravak učenika

26.01.2017., Zagreb - Ravnatelj Tihomir Engelsfeld u potkrovlju zgrade u Klaicevoj ulici u kojoj je smjestena V. gimnazija a koji bi trebao ici u rekonstrukciju.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Foto: Zeljko Lukunic/PIXSELL
1/2
31.01.2017.
u 11:59

Izvođač odabran na natječaju koji je 2015. raspisao Grad drži da se za predviđenih 3,4 mil. kn prostor ne može urediti po postojećem projektu. I sad ga mijenjaju...

Prošlo je osam godina otkako je Petar Mladinić, tadašnji ravnatelj V. gimnazije, prvi put gradonačelniku Milanu Bandiću spomenuo projekt rekonstrukcije potkrovlja škole.

O uređenju najvišeg dijela zgrade stare više od 120 godina u Klaićevoj ulici razmišljao je još i prije. Sinula mu je ideja da se u tisuću četvornih metara smjesti dnevni boravak za učenike uz drugi sadržaj. Jer otkako je objekt sagrađen 1895. godine, taj prostor stoji neiskorišten. Donedavno je služio isključivo kao skladište škole, koje je bilo puno starih računala, karata, klupa i stolova, a kad je sredinom 2015. godine Grad Zagreb raspisao natječaj za izvođenje radova vrijedan 3,4 milijuna kuna, Petar Mladinić reagirao je promptno. Angažirao je studente koji su tri dana raščišćavali tavan kako bi sve bilo spremno za početak radova. No, novi dnevni boravak učenici gimnazije do danas nisu dočekali, a i Mladinić je u međuvremenu otišao u mirovinu.

Bit će gotovo do sutra

– Škola ima toliko izvannastavnih aktivnosti da ih i ne znam nabrojiti. Učenici koji ih pohađaju mogu na projektima raditi tek od 20 sati, kad je gotova redovna nastava. Oni koji žive dalje od škole nakon jutarnjih smjena moraju čekati u gradu. Da je potkrovlje uređeno, mogli bi ondje boraviti – kaže bivši ravnatelj škole dodajući da su ga prije mjesec dana i nazvali iz Ureda za obrazovanje kako bi mu rekli da će morati poništiti natječaj. Problem je, ističe Mladinić, to što izvođač radova, tvrtka TA-GRAD, smatra da se uređenje ne može odraditi unutar zadanih financijskih gabarita prema projektu koji su izradili stručnjaci iz Arhingtradea.

No, sudeći po riječima Mate Žagara, direktora tvrtke Arhingtrade, čini se da novoga natječaja ipak neće biti.

– Radimo na izmjeni projekta, koji bi trebao biti gotov do sutra, a onda se ide u dopunu građevinske dozvole nakon čega bi vrlo brzo trebali početi radovi – kaže Žagar.

Izvođač nas je pak uputio na investitora, Grad Zagreb, koji unatoč obećanjima već nekoliko dana ne odgovara na službeni upit. Svoje je mišljenje pak dao arhitekt Božidar Blažević koji tvrdi da se projekt može odraditi unutar zadanih gabarita te da pritom može još i ostati novca.

U pitanju je statika

– Prema projektu, planira se raditi dodatna čelična konstrukcija, što nije potrebno, već treba samo ojačati postojeću – kaže Blažević dodajući da bi se radovi mogli dovršiti do svibnja. Točno u vrijeme kad ističe građevinska dozvola.

Sadašnji ravnatelj škole Tihomir Engelsfeld, koji tu funkciju obnaša od rujna 2016., upoznat je s idejom rekonstrukcije potkrovlja, a ovih dana, ističe, trebao bi se po tom pitanju sastati s predstavnicima Ureda za obrazovanje.

– Došli su pogledati potkrovlje i kažu da postoji problem sa statikom – ističe Engelsfeld. 

Komentara 2

FL
flint4justice
14:13 31.01.2017.

"...čeka DA postane..."??? Netko je markirao nastavu hrvatskog jezika?

SN
snovakor
13:15 31.01.2017.

Radi se na izmjeni Projekta, ko i na mnogim drugim projektima do sada, da se s pormjenom uveča cijena projekta i da neko na tome pošteno zaradi ... pa zna se kako se radi u Hrvatskoj ! ... nije to prvi puta... kasnije slične takve tvrtke ubrzo i propadnu, a novac nestane ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije