Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 147
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi trend

Tapasima, sangrijom i raznim kolačima osvojile Zagrepčane

Mia Corazon
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/3
24.10.2015.
u 11:45

Iz Prolaza sestara Baković Marčela Kolman i Marta Mužar preselile se u Radićevu

Kada su Marčela Kolman i Marta Mužar počele raditi zajedno u prvom španjolskom lokalu u Zagrebu, vjerojatno nisu ni slutile da će godinu dana kasnije postati partnerice. Potkovana praksom koju je stekla živeći u Barceloni, Marčela Kolman odlučila je španjolsku kulturu proširiti i u glavnom gradu Hrvatske, a Marta Mužar izvrsno se uklopila kao profesionalna kuharica u prostoru u Prolazu sestara Baković.

Otvaraju novi prostor

Već nakon nekoliko mjeseci preselile su se u Radićevu 16, gdje je “Mio Corazon” postao popularno okupljalište srednjoškolaca, ali i umirovljenih Zagrepčana, koji su prepoznali okuse Španjolske sa specifičnim načinom pripreme društva iz bara. Za slaganje sangrije zaslužan je Marčelin suprug Julio Avendaño, čileanskih i španjolskih korijena, kojeg je upoznala još u Barceloni, a danas uz goste uči govoriti hrvatski. Aromatizirano voćno vino rade na više načina, pa tako poslužuju i “voodoo sangriju” sa sladoledom te ukrašenu voćnim preljevom. Kako bi izgledale što efektnije, poslužuju sangrije u malim staklenkama sa slamkom. Stanovnici Zagreba toliko su zavoljeli maleni bar da je zaposlenicima vrlo brzo postao pretijesan, pa su se odlučili proširiti preko puta, u Radićevu 15.

– Na broju 16 Zagrepčani će moći pojesti tapase za sedam kuna po našem receptu – od namaza od slanutka – humusa ili od raznih vrsta pesta, dok će prostor na broju 15 biti uglavnom rezerviran za konzumiranje pića i bit će pušački prostor. Uvest ćemo još više vrsta koktela, sangrija, španjolskih piva i vina. Prostor gdje se jede malen je, ima samo šest stolova, pa se često znalo događati da od gostiju moram uzeti broj mobitela kako bih ih nazvala kad se mjesto oslobodi. Takvo što više neće biti potrebno – kaže Marčela Kolman, koja je u Miamiju završila studij unutarnjeg dizajna.

Uredila je, zajedno s partnericom, i novi prostor, u kojem su spojile sakralne motive na zidovima, staru crno-bijelu fotografiju bračnog para, lutke, male kosture, cipele, čizme, demižonku... Boce vina postavile su umjesto vaza na retrostolove, a tu su i stare lutke, lampaši...

Kolač s pršutom

Društvo iz španjolskog bara radi svoju paštetu, a i torte neobičnih okusa. Pa se tako može kušati slatki kolač od tikvica s pršutom. Ili onaj od čokolade u koji umiješaju i maslinovo ulje, a nude i kolač od čaja od jasmina s limetom.

– Tapase sam počela raditi još u Barceloni, i tada se rodila ideja da otvorimo bar s tim španjolskim specijalitetom. Prvi smo otvorili u Baški na Krku, potom smo otišli u Australiju, pa opet na Krk i onda smo došli u Zagreb – kaže Kolman, inače rođena Zagrepčanka. Radi se o zalogajčićima koji podsjećaju na male sendviče. Dopuštene su raznolike kombinacije, a ograničenja u sastojcima nema. Važno je samo biti kreativan.– U Španjolskoj svaki kafić ima tapase. Obično se poslužuju uz alkohol kako bi manje lupao u glavu – objašnjava Marčela Kolman. U “Mio Corazonu” planiraju uvesti i tematske večeri, i to već od “Noći vještica”, pa će tako spojiti rock’n’roll, hitove 80-ih godina i živu glazbu.

Ključne riječi

Komentara 6

Avatar josipa1
josipa1
09:39 25.10.2015.

Marćela očito ima dara za posao ko i njen pokojni tata, koji je bio legenda Zagreba 80tih.

RO
Rocky15
16:40 24.10.2015.

baš su seksi

GR
grodar
13:41 24.10.2015.

Kakve su to gluposti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije