Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
taksi-prijevoz

Taksisti dopuštaju još 90 licenci, Šprem traži 267 novih koncesija

taksisti (1)
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/5
25.10.2010.
u 12:55

Pristao sam na sastanak jer su ga zatražili pisanim putem, a i svi su se predstavnici klubova, koji su potpisnici prijedloga odluke, složili da se s njima sastanemo - objasnio je Šprem.

U prijedlog odluke o autotaksi prijevozu uvrstit će se članak da branitelji imaju prioritet pri dobivanju dozvola, a vozači neće ostati bez posla, jedine su dvije točke oko kojih je postignut dogovor na jučerašnjem sastanku zagrebačkih taksista i predstavnika Zagrebačke skupštine. Zahtjevi taksista označeni kao iracioanlni i koji su odbijeni jesu: postepeno povećavanje broja koncesija kroz sljedećih nekoliko godina i odustajanje od uvođenja čitača kreditnih kartica u automobile.

Građani za liberalizaciju

Dogovor nije postignut ni oko izdavanja dozvola. Taksisti traže 10 godina, Šprem nudi pet, no kao i do sada, ponavlja kako će se dogovoriti. Nakon teških verbalnih napada taksista upućenih Borisu Špremu, predsjedniku Skupštine, on se unatoč izjavi da “ne zna ima li uopće smisla dalje pregovarati” ponovno sastao s predstavnicima Radio taxi Zagreba.

- Pristao sam na sastanak jer su se svi predstavnici klubova, koji su potpisnici prijedloga odluke (HDZ i HSS nisu potpisali op. a.), složili da se s njima sastanemo - rekao je Šprem uoči sjednice. “Iznenadnom” susretu koji je zatražen u subotu nazočio je i Davor Bernardić, predsjednik zagrebačkog SDP-a.

- SDP je naručio istraživanje na uzorku od 1002 ispitanika i 68 posto građana podupire potpunu liberalizaciju tržišta, a 23 posto liberalizaciju u dogovoru s taksistima - obznanio je Bernardić. A očito je da prijedlog odluke o autotaksi prijevozu ipak nije toliko čvrsta kao što se to činilo. Naime, priznao je da je moguće da se prijedlog odluke, koji je poslan u proceduru i o kojem će Skupština danas odlučiti, popravi amandmanima, no dodaje kako se ništa bitno neće mijenjati. Taksisti se i dalje zalažu za omjer jedan naprema 700, što bi značilo da bi se broj novih koncesija povisio za samo 90, dok skupštinari i dalje traže jedan taksi na 600 stanovnika što bi značilo povećanje broja taksista za 267.

Bandić vs. Šprem

- Ovo je bio težak razgovor, a vodstvo taksista i dalje ne popušta. Misle da bi se stvari trebale riješiti s nekoliko taksista više - nakon sjednice je rezimirao Šprem.

Prijedlog gradonačelnika kao i onaj skupštinske većine danas će doći na glasovanje.

Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja gradonačelnikov je nacrt ocijenila “manjkavim”, navodeći kako “formiranje cijena taksi usluga ne bi smjelo biti u nadležnosti udruge”, dok su se prijedlog skupštine ocijenili pozitivno.

Bandić je jučer zatražio kompromis tako da se omjer taksista i stanovnika smanji na 1:650. - Za kompromis je kasno. Izloženi smo vremenskom pritisku - odgovorio je Šprem.

Taksisti se do sada nisu oglasili.

Komentara 15

JM
josip macan
17:05 27.10.2010.

i da vito koju imovinu,jos vracam kredit za koncesiju od 150 000 kuna....o kojima ti ocigledno nemas pojma momak jel si se tek prosli tjedan skinuo s mamine cike....

ZX
zeljka-x@hotmail.com
13:11 25.10.2010.

politika....politika....politika....vec mi se riga od tih politicara....pustite ljude da rade svoj posao...

JM
josip macan
17:04 27.10.2010.

vito ti sigurno znas sve o zakonima,ja se slazem s tobom,po kojim ulicama i sve nek pisu... pa i na racunu od kruha pise kojim je ulicama dovezen u pekaru,u bircu na racunu pise kojim putem konobar ide na posao,sve je to logika...hahahahahaha ti mora da si se jako udario u glavicu kad si bijo maji,jelda??? a i sigurno imas malu cunu pa sad kompleks manje vrjednosti iskaljujes za kompom....hahahahahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije