Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grafiti

Svjetska grafiterska 3D senzacija predstavljena u Zagrebu

grafiti
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/4
11.05.2010.
u 00:09

Inovativnost zagrebačkog majstora prepoznala je i svjetska grafiti scena.

Zid u Branimirovoj ulici, hrvatska meka urbane umjetnosti, nakon desetak godina ponovno živi. Najviše pažnje privlači “3D grafiti instalacija” Krešimira Budena, poznatijeg pod nadimkom 2Fast.

Ostvaren san

Urbani reljef koji igrom svjetla i sjene tvori neviđen način “uljepšavanja” javnog gradskog prostora uličnu je umjetnost uzdigao na novu razinu, a postavljen je u subotu navečer nakon tjedan dana napornog rada.

- Već 15 godina maštam o tome kako ću stvoriti grafit koristeći drugi medij, a ovom instalacijom koja nadilazi dosad poznate načine oslikavanja zidova u tome sam uspio - ponosan je Buden, jedan od 60-ak umjetnika koji će do kraja tjedna ukrašavati Branimirovu ulicu, najpoznatiju grafitersku podlogu u državi.

Krešimir, koji je svoj umjetnički put započeo još u srednjoj školi, uz Lunara i nekolicinu prijatelja jedan je od začetnika domaće grafiti scene koju neprestano razvija i unapređuje.

Inovativnost zagrebačkog majstora prepoznala je i svjetska grafiti scena surađujući na mnogim međunarodnim projektima u Portugalu, Švicarskoj, Velikoj Britaniji, Njemačkoj ...

Djelo na udaru vandala

- Reakcije prolaznika bile su sjajne, zahvaljivali su nam se što uređujemo zid i to mi je posebno drago, no instalacija se već prvu večer našla na udaru vandala koji su otkinuli dio reljefa, no takvo nešto sam očekivao - nezadovoljan je bio Buden.

No, unatoč pokušajima devastiranja djela svjetskog značaja Buden napominje kako 3D grafit kojeg je izradio zajedno s Zlatanom Blaževićem neće tako brzo nestati i da će do sada neviđena instalacija “preživjeti”.

Ključne riječi

Komentara 3

OB
-obrisani-
08:06 11.05.2010.

Fakat nešto treba prekrit onu ružnu sivinu tamo. Prijedlog grafiterima je ubaciti u radove i ponešto cica i guzica. :D

VI
Vito
15:46 11.05.2010.

jadnog li novinara koji nema pojma što je 3D grafika, a što je skulptura. Evo nekoliko linkova pa nek nauči što je crtanje, a što građenje - http://illusion.scene360.com/3d/646/the-street-art-of-aakash-nihalani/ http://illusion.scene360.com/art/984/chalk-art-by-michael-neff/ http://www.onlysuper.com/index.php/2010/05/07/super-creative-ads-on-stairs/ http://abduzeedo.com/insane-3d-paintings-street-edgar-muller http://naldzgraphics.net/inspirations/a-showcase-of-breathtaking-3d-street-art-paintings/

VI
Vito
15:51 11.05.2010.

Jadnog li admina koji isto nema pojma što je slika, a što kip pa briše linkove prema pravim 3D grafitima, slikama u boji nacrtanim na zidovima i pločnicima po svijetu. a što je potrebn da bi imalo pametna osoba vidjelaa razliku? U tražilicu samo treba upisati 3D street atr i odmah se vidi tko koga vuče za nos i tko je jadan i neuk pa mu sljepljenje platične skulpture predstavlja 3D grafiku. Čak i rječnik stranih riječi nema skulpturu povezanu s grafikom, iako su to dijelovi umjetnosti slikarstva i kiparstva.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije