Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 169
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mrtvi kapital

Sveučilišna bolnica postala meta kradljivaca željeza

sveučilišna bolnica
Goran Stanzl/PIXSELL
11.04.2012.
u 12:00

Okružena atraktivnim zemljištem, Sveučilišna bolnica i dalje propada. Ostala je i bez aluminijskih oplata.

“Bolnica na kraju grada” sinonim je za Sveučilišnu bolnicu na lijevoj obali Save, bolnicu za koju je sakupljeno 157 milijuna eura od samodoprinosa građana Zagreba.

Sablasno područje

Umjesto modernog kliničkog centra u Blatu, veliki nikad dovršen kompleks veličine 236 tisuća četvornih metara, čija je gradnja trajala od 1982. do 1992. godine, i dalje trune pod zubom vremena, vandala i kradljivaca metala. Preko puta Laništa, četvrti koja je gradnjom Arene “procvjetala”, te u neposrednoj blizini Golf & country cluba, zaštitarska služba 24 sata dnevno čuva sablasno područje, obraslo visokom travom, iz kojeg viri ulična rasvjeta i nikad dovršen kostur bolnice. Na ulazu, osim obavijesti o zabrani ulaska u krug bolnice, ne postoji nikakva zaštitna rampa, iako isti ulaz neometano koriste i posjetitelji obližnjega golfišta. No, ni zaštitarska služba ni upozorenje nisu spriječili uglavnom nepoznate počinitelje da većinu onoga što se moglo unovčiti odavno pokradu. To je potvrdio i jedan od zaštitara kojeg smo zatekli za posjeta ruševnom “lječilištu”.

– Krade se, krade. Vidite da je pola aluminijske oplate nestalo s pročelja – rekao nam je čuvar bolnice prije nego što nas je zamolio da se udaljimo. Iz policije su potvrdili da su u posljednjih pet godina imali desetak prijavljenih težih krađa, uglavnom metala, i pet provala u skladišne prostore. Zaštitarska služba, osim što čuva bolnicu, pazi i na skladišne i poslovne prostore koji se ondje nalaze, potvrdili su iz Grada. Osamdeset posto prostora iznajmljuje se gradskim tvrtkama, dok je preostalih dvadeset posto površine u privatnom najmu, po cijeni od 20 kuna po četvornom metru za skladište, odnosno 40 kuna za poslovne prostore. U dvadeset godina mnogo je planova za Sveučilišnu bolnicu propalo, a sada Grad ondje planira smjestiti Tehnološki park.

Uzor je Ljubljana

– Na neki način htjeli bismo napraviti suvremenu reindustrijalizaciju tog velikog prostora. Uzor nam je Tehnološki park Ljubljane. Želimo se osobito usmjeriti na proizvodnju novih tehnologija – rekao je Tihomir Majić iz Ureda gradonačelnika.

Ključne riječi

Komentara 8

DU
Dudek
13:22 11.04.2012.

Sveučilišna bolnica je Sveučilišno političko, korupcisko muljatorsko interesno profiterstvo. Točno se zna tko je tu glavni igrač.Zašto se to ne objavi na javnom glasilu i na stbu javne sramote.

CH
chemica
16:26 11.04.2012.

Bilo je za neisplative autoceste. Bilo je i za još neisplativije Arene. Na žalost, za bolnicu nije bilo. Građevinska mafija nije pronašla svoj, dovoljno velik interes. Epilog je više nego tragičan. Autoceste i Arene nisu u stanju otplaćivati sami sebe, građevinski sektor je uništen ( božja kazna, kak bi se lepo reklo), a nema ni bolnice u kojoj bi se svima nama jednog lijepog dana mogao spasiti život. Potpuna katastrofa. Sretan je samo Milan Bandić i ostali krivci za ovakvu situaciju. Oni su jedini profitirali. Zbog čega bi drugoga nanijeli ovoliko zlo vlastitom narodu, ako ne zbog vlastite koristi?

LI
liliZG
12:33 11.04.2012.

silicijska dolina u blatu..............

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije