Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb Županija

Sveta Nedelja kreće u izradu Demografske studije

Studija će donijeti niz mjera i djelovanja usmjerenih prema željenom demografskom tijeku te će se uskladiti kretanja s politikom gospodarskog i socijalnog razvoja.
17. siječnja 2022. u 14:53 0 komentara 370 prikaza
Foto: Sveta Nedelja

Sveta Nedelja je jedan od rijetkih gradova koji ima pozitivan demografski trend, sukladno objavi prvih rezultata popisa stanovništva. Pozitivan trend želi se zadržati, poručuju iz Grada, a postotak novih stanovnika značajnije povećati, kako bi se Sveta Nedelja i dalje razvijala.

Sisak: Kristina Ikić-Baniček o smještaju u kontejnerskom naselju od 2011. do 2021. izgubio gotovo 7.600 ljudi HDZ optužuje SDP-ovu gradonačelnicu za demografski potop Siska i skrivanje od problema

Razvoj stanovništva odvija se u stalnom djelovanju brojnih okolnosti i procesa koji utječu na njegov razvoj u užem i širem smislu. Promjene u ekonomskim, socijalnim, kulturnim i drugim čimbenicima značajno pridonose demografskim promjenama. Kako bi odredili smjernice populacijske politike te planirali gospodarski i društveni razvoj, Sveta Nedelja pristupa izradi Demografske studije.

„S obzirom na pozitivne trendove i buduće investicije u našem gradu, krećemo  u izradu Demografske studije Grada Svete Nedelje do 2035. godine. Cilj nam je kreirati smjernice za budućnost, kako bi i dalje bili grad poželjan za život i poslovanje, uz maksimalnu brigu za sve naraštaje. Želimo se i dalje planski širiti i razvijati, biti primjer drugima i podići naše standarde na još višu razinu“, rekao je gradonačelnik Dario Zurovec.

Napuštene kuće i imanja u Slavoniji PIŠE Branimir Bradarić Bila jednom jedna Slavonija

Za izradu studije angažiran je doc. dr. sc. Marin Strmota, član Katedre za demografiju pri Ekonomskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Katedra za demografiju kao zasebna ustrojbena jedinca fakulteta, osnovana je 1996. godine i kao takva jedinstvena je u Hrvatskoj.

„Demografija, kao što smo vidjeli na Popisu stanovništva, ne poznaje niti lijevo niti desno, poznaje samo napredak, pamet i brigu za ljude“. Studija će donijeti niz mjera i djelovanja usmjerenih prema željenom demografskom tijeku te će se uskladiti kretanja s politikom gospodarskog i socijalnog razvoja.

Zagreb: Policija ispred zračne luke čeka avion u kojemu je Ivica Todorić
KAKO JE UOPĆE I DOŠAO
Britanac zadržan pet dana u zagrebačkoj zračnoj luci zbog bizarnog razloga: 'Policajac je bio jako drag'
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
5G ATLAS HRVATSKOG TELEKOMA
5G pokreće gospodarski rast u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.