Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Antunovo na Sv. Duhu

Svecu koji pomaže u nevolji došli su se pomoliti hodočasnici iz grada i okolice

14.06.2018.
u 08:23

Molili su se i zavjetovali su se svecu koji je poznat kao zaštitnik žena, djece, trudnica, siromašnih i bolesnih, a veliki redovi stvarali su se ispred njegova kipa gdje su svi strpljivo čekali da se u tišini pomole.

Kirvaj, proštenje, odnosno proslava svetoga Antuna Padovanskoga učinila je da i centar metropole na trenutak izgleda kao da se vremeplovom vratio u doba kada je cjelodnevno slavlje pred crkvama u čast svetaca bilo jedno od omiljenih povoda za druženje.

I prije nego što je svanulo vjernici su jučer stajali u redu ispred crkve na Svetom Duhu u Župi sv. Antuna Padovanskoga. Puna je bila crkva i posljednjih trinaest tjedana kada se obilježavala pobožnost “Trinaest utoraka sv. Anti”, ali od nedjelje do jučer, kamena crkva je, činilo se, bila mala za sve one koji su željeli biti dijelom velikoga misnoga slavlja posvećenoga upravo sv. Antunu.

Ljiljani su sve zabijelili

– Iako ovo nije moja župa, svake godine dođem na Antunovo jer je to još jedno od rijetkih mjesta u gradu gdje se slavi dan župe baš onako kao što se slavilo kada sam bila djevojčica – rekla je umirovljenica Ana Babić koja je, kako kaže, napravila malo hodočašće od Knežije do Svetoga Duha. Međutim, omiljenom svecu nisu se došli pomoliti samo vjernici iz Zagreba nego i Samobora, Gorice pa i iz Karlovca. Molili su se i zavjetovali su se svecu koji je poznat kao zaštitnik žena, djece, trudnica, siromašnih i bolesnih, a veliki redovi stvarali su se ispred njegova kipa gdje su svi strpljivo čekali da se u tišini pomole. Redovi su bili i u redovima za ispovijed, ali i na štandovima na kojima su se mogli kupiti nabožni predmeti koji su se kasnije blagoslivljali. Ipak, sve šarenilo zasjenili su neizostavni nježni ljiljani kojih je, činilo se, bilo više nego vjernika.

– Svake godine prodaja bude jako dobra tek poslijepodne kada ljudi završe s poslom, a i kada je na redu tradicionalni blagoslov djece i ljiljana – rekla je jedna od prodavačica.

Deset misa za jedan dan

Proslava blagdana zahtijevala je određene vjerske pripreme koje su uključivale ispovijed, kao i trodnevnicu u sklopu koje je bilo organizirano klanjanje, festival kršćanskoga kazališta te obred preminuća sv. Antuna. Na sam blagdan od 6 do 21 bilo je predvođeno čak deset misa, a središnju u 19 sati predvodio je Petar Palić, biskup hvarsko-bračko-viški.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije