Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nova ponuda

Sve to ima Zagreb grad - uskoro mljekomati i automati za luk, krumpir, mrkvu

Mljekomat Darko Pavičević
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
1/4
09.05.2014.
u 15:20

Na 20-ak lokacija u Zagrebu najprije će se postaviti mljekomati, a potom i siromati. Litra domaćeg mlijeka stajat će šest kuna

S farme na stolove. Bez prerađivanja, bez ulijevanja u tetrapak, bez dodataka. Već potkraj lipnja upravo na te načine Zagrepčani će, ali i Velikogoričani te Zaprešićani, moći nabaviti mnogima omiljeni napitak – mlijeko.

Obiteljska gospodarstva

Trinaest obrtnika iz obiteljskih gospodarstava Zagrebačke te Krapinsko-zagorske županije i Grada Zagreba udružilo se u mljekarsko-stočarsku zadrugu “Proizvodi sela” te će na 20-ak lokacija u gradu postaviti mljekomate, a kasnije i siromate te “ladičare” iz kojih će se izravno moći kupiti ono što i zadrugari predstavljaju, proizvode sela.

Iako se znaju kvartovi u kojima će se postaviti mljekomati, točne adrese još se ne znaju.

Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Foto: Matija Habljak/Pixsell

“Ladičar” je naziv kioska, otprilike istog oblika kao što ga ima i mljekomat, a u njemu se nalazi krumpir, mrkva, luk i ostalo povrće koje se također može kupiti stavljanjem kovanica u aparat – objasnio je planove zadruge njezin upravitelj Darko Pavičević te dodao da planiraju i postavljanje uljomata i strojeva iz kojih će se moći kupovati i suhomesnati domaći proizvodi.

Međutim, napomenuo je Pavičević, zadruga se trenutačno priprema za realizaciju projekta koji predviđa devet mljekomata na devet različitih lokacija, u Gajnicama, Španskom, Srednjacima, Trešnjevci, Volovčici, Zapruđu, Dugavama, Sesvetama te na Trgu Franje Tuđmana. Litra neprerađenog mlijeka stajat će 6 kuna, a zadrugari već sad znaju da će projekt zaživjeti, budući da je na mljekomatu obitelji Vrhovec, postavljenom u Zaprešiću, stalna gužva.

Niže nego na tržnici

– Od 320 do 450 litara dnevno istoči se u Zaprešiću – govorio je upravitelj “Proizvoda sela”, dok je Zaprešićanka Dijana točila dvije litre mlijeka za svoju obitelj. Kako kaže, svi u obitelji vole ga piti.

– Tek nakon tri dana ono postaje najbolje, kad se ukiseli, a vrhnje skinemo za kavu – sa smiješkom govori Dijana koja nerijetko od njega pravi i sir.

A recept za njega naći se može na letku upravo uz mljekomat. Nakon devet prvih lokacija, mljekomati će biti postavljeni i u Prečkom, Vrbanima, Knežiji, Laništu, Botincu, Trnskom, Sopotu, Utrinama i Ravnicama, i to već do kraja godine, a odmah nakon njih slijede i siromati na kojima će se sirevi moći također nabaviti po povoljnim cijenama, uvjeravaju zadrugari, čak i nižima nego što su na tržnicama.

Komentara 1

MA
madmax17
18:05 09.05.2014.

Lukomat?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije