Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Najmlađem 19 godina

Sve je više mladih beskućnika. Na cesti jer nisu uspjeli naći posao

'23.08.2009., Zagreb - Beskucnik je u snu zagrlio klupicu na Cvjetnom trgu, ilustracija za gradske fotografije.  Photo: Goran Jakus/24sata'
'Goran Jakus/24sata'
10.10.2013.
u 09:00

Prihvatilište Crvenog križa u Velikoj Kosnici danas će u 11.55 sati simbolično obilježiti Svjetski dan beskućnika

Ispisat će poruke podrške na kartonske kutije i sjesti na njih. Jedna će korisnica održati govor. Ispričat će svoju životnu priču, zašto je tu gdje jest i kakav je život u Kosnici. Na taj će se način danas, s početkom u 11.55 sati u dvorištu Prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa u Velikoj Kosnici, simbolično obilježiti Svjetski dan beskućnika.

Stambene zajednice

Korisnici, volonteri i djelatnici raznih organizacija žele tako senzibilizirati javnost za problematiku beskućništva.

– Cilj nam je razbiti predrasude da su svi oni alkoholičari, klošari i neradnici. To su ljudi s različitim sudbinama. Teške su ih životne situacije dovele ovdje - poručio je Zvonko Mlinar, voditelj Prihvatilišta u Kosnici.

U Zagrebu postoje tri Prihvatilišta ukupnog kapaciteta za nešto više od 250 korisnika. A u gradu ima oko četiri tisuće beskućnika. No, planova za otvaranje novih prihvatilišta nema, dodaje Mlinar, jer su to privremeni smještaji i trenutačni su kapaciteti, kaže, dovoljni.

–Sve je više mladih koji nam dolaze. Većinom su to djeca iz domova koja su postala punoljetna, a nisu uspjela pronaći posao. U Kosnici trenutačno imamo petnaestero mladih do 35 godina - istaknuo je Mlinar, te najavio kako je u socijalnom programu Grada za 2014. godinu osnivanje 10 stambenih zajednica, s naglaskom upravo na mlade.

Najmlađem 19 godina

Najmlađi korisnik u Kosnici ima tek 19 godina, dok je najstarijem 85 godina.

–Nema politike, strategije i zakonskih okvira u prevenciji beskućništva, te radu s beskućnicima. Oni su najisključenija skupina u sustavu socijalne skrbi - kazao je Zvonko Mlinar, te dodao da čak sedam tisuća građana konzumira ručak u pučkoj kuhinji i zaključio kako smo svi, zapravo, beskućnici jer nitko ne zna što nas čeka u životu.

>>\'Ne pomogne li mi vlada, postat ću beskućnik\'

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije