Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Svake nedjelje u podne besplatne predstave za djecu u kazalištu Let

Glumci su školarci i studenti koji su u Letu iz hobija, a plaća su im dječji osmijeh i divljenje nakon predstave
14. lipnja 2011. u 09:10 0 komentara 2091 prikaza
Vanda Vilić
Foto: Petar Glebo/PIXSELL

Kad više od 30 godina svoga života posvetite lutkama koje volite, možete reći da ste u svom poslu uistinu uživali cijeloga svog radnog vijeka. Upravo tako danas razmišlja Vanda Vilić, osnivačica Malog kazališta lutaka 'Let', koje će 2013. godine proslaviti svoju 30. godišnjicu.

No, iako to radi gotovo cijeli svoj život, te iako su njezine predstave vidjele tisuće i tisuće djece, nitko za njih nije platio ulaznicu.

Preko ljeta na Hvar

– Kazalište dobiva dotacije od Gradskog ureda za kulturu u određenom iznosu, pa mi to nekako podijelimo onima koji sudjeluju u stvaranju predstave. Glumci u predstavama su uglavnom školarci i studenti, njima je to hobi, pa oni to rade dobrovoljno – kazuje Vanda Vilić, od koje se njezini ‘učenici’ teško, ili gotovo nikad ne odvajaju. Dosad je njih 50-ak prošlo školu Malog lutkarskog kazališta ‘Let’.

Svojim je radom V. Vilić stekla status umjetnika, i to redatelja, iza koje je više od 30 predstava koje je režirala, a mnoge i potpuno sama izvela, ‘glumeći’ u predstavi i po nekoliko likova.

Put joj nije bio uvijek lak, pa je često sama izvodila predstave postavljajući svoju malu sklopivu pozornicu, koju je sama izradila, na Cvjetnom trgu i oslanjajući se na simpatije prolaznika. Kad je bilo najteže, sama je izrađivala lutke i prodavala ih.

– Nije bitno hoće li vam nešto platiti. Važno je ono duhovno, jer sve u što ovako uložite vrati vam se divnim osjećajima – zadovoljna je Vanda, dodajući da je svoj poziv ostvarila te joj je u životu dovoljna ljubav i potpora njezina supruga, slikara Gorana Vilića.

Iva Lipovac kao nasljednica

Malo kazalište lutaka ‘Let’ proslavit će sljedeće godine još jednu godišnjicu, 20 godina kontinuiranog rada u prostorima Mjesne samouprave August Cesarec u Tkalčićevoj ulici. Tamo je Vanda Vilić uspjela dobiti prostorije nakon što kazalište više nije moglo djelovati u današnjem Centru mladih u Ribnjaku. U Tkalčićevoj 33 tako se svake nedjelje točno u podne održavaju besplatne predstave i niti jedna se ne ‘preskače’. A svi oni koji sudjeluju u predstavi dobiju najveću plaću i - dječji osmijeh i divljenje.

Nisu samo zagrebački klinci počašćeni zanimljivim predstavama, među kojima posebno mjesto zauzima gospođi Vilić omiljeni Andersen. Svako je ljeto svoje malo kazalište ta lutkarica selila u Stari Grad na Hvaru, gdje su s prvim sumrakom svakodnevno počinjale čarobne predstave.

Osim toga, ne uživaju u njezinu radu samo klinci, jer iza Vande Vilić je i predstava za odrasle “Molitva”, a uskoro će se na sceni pojaviti još jedna, “Stručak svjetlosti”.

Kada odluči da je vrijeme da se povuče, Vanda Vilić ne boji se za budućnost Kazališta, jer već sada ima svoju vrijednu nasljednicu, redateljicu i glumicu Ivu Lipovac.

No, velika joj je želja da kazalište i dalje ostane na istoj adresi.

– To je malo i samozatajno kazalište, a toliko puno daje – kazuje vrijedna lutkarica, glumica, redateljica, a prije svega zaljubljenica u bajke.

Hrvatska - Španjolska
EP
Španjolski mediji ovako su najavili finale s Hrvatima: To smo već doživjeli
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.