Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udomljavanje je fora

Sutra se u Zagrebu održava akcija za napuštene životinje: 'Kastracijom sprječavamo njihovu patnju'

Zagreb: Mačke iz centra dobro se snalaze u svojim "apartmanima" uz Felbingerove stube
Patrik Macek/PIXSELL
27.10.2023.
u 14:20

Grad je, naime, pokrenuo postupak izrade glavnog projekta za Sklonište za mačke te akciju sterilizacije slobodnoživućih mačaka u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu

Nedvojbeno je da su mace omiljene kućne ljubimice, ali stoji i činjenica da ih na zagrebačkim, ali i ulicama drugih hrvatskih gradovima ima jako puno. Upravo zbog toga Grad sutra sa Zoološkim vrtom organizira akciju "Udomljavanje je fora" i to na Jelačić-placu ispod Splavnice. Akcija koja će trajati od 9 do 15 sati, edukativnog je karaktera, a naglasak je na zbrinjavanju nezbrinutih životinja.

Grad je, naime, pokrenuo postupak izrade glavnog projekta za Sklonište za mačke te akciju sterilizacije slobodnoživućih mačaka u Skloništu za nezbrinute životinje u Dumovcu, s ciljem kvalitetnog upravljanja populacijom tih životinja na području Zagreba.

-Javnosti će biti predstavljena nova oprema za terenske ekipe Skloništa u Dumovcu, takozvani hvatači te novo motorno vozilo za prijevoz životinja. Vrijednost novonabavljenog vozila je 26.500 eura, a nove opreme 9500,00 eura. Vozilo i oprema sufinancirani su sredstvima Europske unije koja su osigurana u sklopu provedbe projekta "Oporavilište za divlje životinje – Modernizacija Zoološkog vrta u Zagrebu 3. faza"-domeću u Gradu. 

>>VEZANI ČLANCI: 

Uz predstavnike organizatora, u akciji će sudjelovati i članovi nevladinih organizacija koje se prvenstveno bave zbrinjavanjem slobodnoživućih mačaka, a neke od njih su i "Prijatelji životinja", "Hrabre njuške" te "Mačke u gradu" koje nose teret zbrinjavanja i udomljavanja odbačenih mačaka. Oni će posjetiteljima davati korisne informacije o važnosti kastracije mačaka i hranilišta za mačke. -Slobodnoživuće mačke ne smiju se razmještati, već ih treba kastrirati i vratiti tamo odakle su uzete. Organizirana hranilišta za mačke trebaju biti definirana na razini lokalnih zajednica. Metoda "Uhvati-kastriraj-vrati" velika je pomoć i nužnost u gradovima i općinama. Osim toga, mnoge lokalne zajednice financiraju kastracije vlasničkih pasa i mačaka. Na akciji "Udomljavanje je fora", posvećenoj kastraciji i pomoći mačkama, bit će predstavljen plan izgradnje sklonište za mačke za Zagreb- kažu Prijatelji životinja Dodaju kako Hrvatskoj za napuštene mačke nema skloništa pa se kastracijom najučinkovitije sprječava njihova patnja zbog izloženosti opasnostima života na ulici.

-U samo sedam godina jedna mačka i njezino potomstvo na svijet mogu donijeti 420 000 mačića. Umjesto da ih napuštaju, skrbnici im mogu pomoći kastracijom kao najvažnijim alatom kontrole razmnožavanja i odgovornim udomljavanjem”, ističe doktorica veterine Svjetlana Prodanović, koordinatorica Mreže za zaštitu životinja udruge Prijatelji životinja.

Stoga, u povodu akcije  "Udomljavanje je fora", pozivaju sve građane Hrvatske da ne kupuju životinje, već da promišljenim udomljavanjem spase dvije životinje: onu koju udome i onu koja će stići na mjesto udomljene, kao i da odgovorno skrbe o svojim mačkama i psima tako da ih kastriraju te im osiguraju kvalitetne životne uvjete i veterinarsku skrb tijekom cijelog života.

>>VIDEO: Tomašević: Namjeravamo sve ZET-ove autobuse zamijeniti električnim

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije