Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVRATITE U DOKUKINO

Surovo progovara o obiteljskom nasilju: Ovaj film trebao bi pogledati svatko, stiže u Zagreb

Obiteljsko nasilje
Davor Puklavec/PIXSELL
11.03.2024.
u 09:30

Svjetsku premijeru film je imao na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je osvojio niz priznanja na festivalima diljem Europe

Nagrađivani rumunjski dokumentarac "Preblizu" redatelja Botonda Püsöka, koji progovara o obiteljskom nasilju, prikazat će se 14. ožujka u zagrebačkom Dokukinu KIC, uz gostovanje glavne protagonistice, kazališne glumice Andree Kali. Film prati život Andree i njene djece u maloj konzervativnoj sredini u Transilvaniji, u trenutku kada njezin bivši partner, inače utjecajni član te zajednice, izlazi iz zatvora gdje je bio zbog seksualnog zlostavljanja unutar obitelji.

"Ovaj klaustrofobični dokumentarni triler prati obitelj koja se nalazi u zatvoru vlastitog doma i ženu koja kreće u borbu s rumunjskim pravosudnim sustavom i mentalitetom zajednice koji okrivljuje žrtve, sve s ciljem da zaštiti vlastitu djecu i izliječi traume prošlosti", ističe se u najavi.

-Kad sam počeo snimati ovaj film, bio sam zapanjen reakcijama i razmišljanjem koje vlada o zlostavljanju djece i zlostavljanju uopće: svi su svjesni da je riječ o nečem strašnom, ali u isto vrijeme im se čini dalekim i ne pomišljaju da bi se to moglo dogoditi nekome u blizini- kaže redatelj Botond Püsök.

VEZANI ČLANCI: 

Po njegovim riječima, brzo je shvatio da će jedan od najvećih izazova filma biti ispričati priču o užasavajućem problemu s kojim se mnogi nevoljko povezuju, a želio je prikazati da Andrea može biti bilo čija majka, a njezina kći bilo čija sestra ili prijateljica. -Ako se s njima povežemo kroz osnovni osjećaj ljubavi i empatije, možemo im se pridružiti u njihovoj borbi za novi život. Htio sam da priča uhvati mrak prošlosti, ali i da ima puno svjetla i nadahnuća zahvaljujući njihovoj upornosti- dodao je. 

Svjetsku premijeru film je imao na Sarajevo Film Festivalu, nakon čega je osvojio niz priznanja na festivalima diljem Europe, između ostalog Nagradu publike na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma u Budimpešti te nagradu European Youth na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma FIPADOC u Francuskoj. 

Nakon projekcije u Dokukinu održat će se razgovor koji će moderirati Ana Pecotić, jedna od pokretačica inicijative Spasi me. Film se prikazuje u Hrvatskoj u sklopu KineDoka, mreže za alternativnu distribuciju europskih dokumentarnih filmova koja okuplja više od 200 netradicionalnih prikazivačkih mjesta u šest europskih zemalja. Projekcije su realizirane u suradnji s Veleposlanstvom Rumunjske povodom Mjeseca frankofonije, a iduća  će uslijediti u nedjelju, 17. ožujka. 

VIDEO: U Zagrebu kršteno osmero filipinske djece

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije