Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VRIJEDE KAO ZLATO

Stupići na zagrebačkim ulicama preplaćeni pet milijuna kuna

'14.10.2010., Mirogoj, Zagreb - Cvjecari se bune na nove stupice koji blokiraju pristup automobilima do njihovih cvjecarna. Gotovo sav promet odlazi konkurenciji koja se nalazi tridesetak metara prije
'Borna Filic/PIXSELL'
28.11.2011.
u 10:15

Tvrtke Stjepana Šafrana i Josipa Tržeca zaštitile izgled stupića, a u svakom natječaju pisalo je da oni dimenzijama moraju odgovarati – postojećima

Aluminijski stupići u Zagrebu, kojima se štite javne pješačke i zelene površine od prometnica, zlata su vrijedni. Natječajna procedura za nabavu naizgled je ispoštovana, no u praksi je apsurdna.

– Stupići moraju izgledati kao oni već postavljeni – piše u javnim natječajima. A taj nejasan kriterij u posljednjih 10 godina zadovoljile su samo tvrtke Metal product d.o.o. i Metal product, okupljene oko Stjepana Šafrana, bivšeg predsjednika Hrvatske obrtničke komore.

U posljednjih pet godina, prema podacima Zagrebačkih cesta, isporučeno je ukupno 25.496 stupića vrijednih 11,2 milijuna kuna.

No Večernji list proveo je svoj natječaj, prikupio dostupne ponude i nakon usporedbe otkrio da je ta cijena mogla biti manja, čak i za pet milijuna kuna.

– Takvi stupići stoje od 250 do 300 kuna, ovisno o težini i cijeni materijala – isti je odgovor desetak ljevača čije smo ponude dobili.

Jedan stupić, prema cjeniku Metal Producta, stoji 435 kuna. Stupić za parkove stoji 895 kuna. Konkurenti ih mogu proizvesti za do 30 posto manju cijenu. No ne smiju. Izgled stupića zaštićen je pod pod brojem M990089 pri Državnom zavodu za intelektualno vlasništvo, a dizajnirao ga je Josip Tržec, vlasnik obrta Metal Product. On je svojedobno, kad je gradonačelnica bila Marina Matulović-Dropulić, predložio unificiranje stupića, što je prihvaćeno.

''Iznimno je bitno da stupići dimenzijama odgovaraju postojećima'', otada je stajalo u natječajnim dokumentacijama, a i recept je uvijek bio isti. Potrebe, broj i mjesto postavljanja definira Gradski ured za prostorno uređenje na čelu s Davorom Jelavićem, a nabavu putem natječaja izvršavaju Zagrebačke ceste. Stjepan Šafran s tvrtkom Metal Product javlja se i osvaja natječaje pa isporučuje koliko je stupića potrebno, temeljem ugovora o održavanju javnih i nerazvrstanih cesta. Stupiće postavljaju Zagrebačke ceste.

– Mi ne provodimo nabavu stupića – naveo je pročelnik Davor Jelavić u pokušaju da prikrije pravu ulogu svog ureda. Iako je ne provodi, na nabavu izravno utječe jer definira količinu stupića koje treba postaviti na neku lokaciju temeljem situacijskog plana.

Osim stupića, u posljednjih pet godina od Metal Producta nabavljeno je još 1888 komada ostale gradske metalne opreme – ograda, poklopaca te još stupića raznih oblika, nepoznate cijene.

– Treba nam dvoje ljudi da pronađemo podatke u roku od dva tjedna – naveli su u Holdingu kada smo zatražili uvid u dokumentaciju i cijenu stupića. S druge strane, Metal Product, triput zamoljen za komentar indicija kako je favoriziran, preko PR agencije poručuje: – Razvili smo proizvodnju stupića, od ideje, istraživanja tržišta, skice, dizajnerskog i tehnološkog rješenja pa do varijacija po željama potencijalnog kupca.

Pitanja su slana i vlasnicima Stjepanu Šafranu i Josipu Tržecu, no odgovora nema.

Tržec je svojedobno izjavljivao da je do 2006. postavio više od 10 tisuća stupića  za koje mu je, doznajemo, isplaćeno 300 kuna po komadu. Pouzdani izvori opisuju da su se do 2006. stupići nabavljali prikriveno, raspisivanjem javnog natječaja za "ostalu komunalnu opremu"

U njima bi samo samo veća brojka značila da je riječ o stupićima, ali broj potrebnih stupića propisao bi gradski Ured za prostorno uređenje. No, tek kada bi zainteresirana tvrtka otkupila natječajnu dokumentaciju, otkrila bi da se u jednoj od stavki kriju – stupići.

Metal product tvrdi da je nakon provedenog otvorenog javnog natječaja, temeljem okvirnog sporazuma iz kolovoza 2009. za 4 godine, dosad isporučio 9602 stupića vrijedna 5,4 milijuna kuna, od kojih je od Holdinga naplatio 3,8 milijuna kuna. Zagrebačke ceste, podsjetimo, navode da je od Metal producta u istom razdoblju primljeno 25.496 stupića.

Komentara 37

DU
Deleted user
10:30 28.11.2011.

Otvoreni postupak javne nabave 26.11.2010. 87.963,50 kn 30 dana od uvođenja u posao Gim inzenjering d.o.o. EV-147/09 09.06.2009. 12.000.000,00 kn 09.06.2009. - 09.06.2013. Gim inzenjering d.o.o. Hedom d.o.o. Spektar gradnja d.o.o. Graditeljstvo i trgovina Peric EM-119/10 Otvoreni postupak javne nabave javne nabave 26.11.2010. 87.963,50 kn 30 dana od uvođenja u posao Gim inzenjering d.o.o. Gim inzenjering je tvrtka punca pretendenta na premijersko mjesto g. MIlanovica Jel ona krilatica mi nismo isti mi smo drugaciji ima smisla.......presmjesno,

AD
adiafora
10:32 28.11.2011.

SDP je u pitanju, pa nema potrebe za USKOKovom istragom. Svi znamo presudu: \"nevini su\".

MY
mycropht
10:24 28.11.2011.

Dakle, grad nije bio u stanju platiti dizajn koji bi bio u vlasništvu grada pa da od svakoga mogu naručivati stupiće. Koja je to gomila lopova s izbornim sloganom: \"Krađom za Hrvatsku!\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije