Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Studentski zbor FFZG-a poziva studentske zborove da se izjasne o dodijeljivanju doktorata Bandiću

Vjeruju da veliki dio akademske i studentske zajednice ne podržava dodijeljivanje doktorata Milanu Bandiću
08. travnja 2019. u 17:04 5 komentara 426 prikaza
Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Prijedlog dekana muzičke akademije da se Milanu Bandiću dodijeli počasni doktorat izazvao je pravu buru u javnosti.

Milan Bandić bagerist BORISLAV RISTIĆ Počasni doktorat iz koristoljublja

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu uputio je javni zahtjev Studentskom zboru Sveučilišta u Zagrebu za sazivanjem sjednice Skupštine na kojoj bi se iznio stav o dodjeljivanju počasnog doktorata gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

Iskazujući vjeru da velika većina akademske i studentske zajednice ne podržava ovu dodjelu Studentski zbor FFZG-a uputio je zahtjev svim studentskim zborovima sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da se izjasne o dodijeljivanju doktorata.

Pismo prenosimo u cijelosti:

- U svjetlu nedavnog prijedloga dekana muzičke akademije prof. Cikojevića da Sveučilište u Zagrebu dodjeli počasni doktorat zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću, ovim putem tražimo od Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu da prije sjednice Senata Sveučilišta u Zagrebu na svojoj skupštini donese stav glede tog prijedloga. Smatramo to važnim s obzirom na to da u Senatu sjede i studentski predstavnici s pravom glasa kojima je obaveza zastupati interese studenata, a odobrila ih je Skupština Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Organiziran prosvjed protiv dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću 'Uprava odlazi!' Prosvjed protiv doktorata Bandiću: 'Senat mora odbaciti sramotnu odluku'

U tom smislu Studentski zbor Sveučilišta u Zagrebu kao predstavničko tijelo svih studenata ne bi smio izbjeći odgovornost artikulacije stava o ovako simbolički važnoj odluci. Tek na temelju odluke Skupštine studentski predstavnici u Senatu mogli bi izraziti stajalište studenata. Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu smatra kako bi dodjela ovakvog priznanja zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću uvelike degradirala status Sveučilišta, njegovih studenata i nastavnika što je vidljivo iz reakcije javnosti i sveučilišne zajednice.

Institut počasnog doktorata već je ozbiljno kompromitiran za vrijeme mandata rektora Borasa dodjelom tog priznanja, u najmanju ruku kontroverznom bosansko-hercegovačkom političari Draganu Čoviću. Studentski zbor Sveučilišta tada nije artikulirao svoj stav, a studentski predstavnici u Senatu podržali su prijedlog bez uzimanja u obzir mišljenja studenata koje bi trebali predstavljati.

Neovisno o, po našem mišljenju, opravdanoj sumnji u vezi ugleda i zasluga gradonačelnika grada Zagreba kojima je navodno zaslužio počasni doktorat, smatramo kako bi provedba rasprave o tom pitanju na predstavničkom tijelu studenata bila tek minimum uvriježene demokratske procedure koja je u mandatu rektora Borasa ozbiljno kompromitirana.

milan bandić: 'Kino Europa je moje dijete, da nije bilo mene ne bi ga ni kupili'

Ovim putem pozivamo i sve ostale studentske zborove sastavnica Sveučilišta u Zagrebu da izglasaju svoj stav o prijedlogu dodjele počasnog doktorata Milanu Bandiću i podrže ovaj zahtjev za Sazivanjem sjednice Skupštine Studentskog zbora Sveučilišta u Zagrebu.

Studentski zbor Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu -

Prosvjed ispred kina Europa u subotu

Koronavirus
UŽIVO
Potvrđen treći slučaj zaraze koronavirusom. Osoba se nalazi u bolnici u Rijeci
tt
Tabu tema
Evo što morate znati o životu s hemoroidima
  • che99:

    u ovakvoj državi ovakav polusvijet apsolutno zaslužuje sve titule

  • herojulice:

    Sve ponuđeno za dotičnog osim doživotne je udar na zdrav razum i IQ.

  • :

    U civiliziranom i uređenom društvu ovo, prvo nitko nebi predložio takvom ali i da se to slučajno dogodi rasprava bi trajala cca 15 minuta.