Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PODSTANARI Dižu glas protiv nesavjesnih stanodavaca

Studenti prijavljuju gazdaricu jer dvije godine žive na crno

11.11.2008.
u 22:43

Ivana, 23-godišnja studentica i njezine dvije cimerice prijavit će Poreznoj upravi bivšu stanodavku u čijem su stanu kao podstanarke do prije mjesec dana živjele dvije godine. Iako su je u više navrata molile da ih prijavi kako bi mogle dobiti zdravstveno osiguranje, ova je to odbijala.

Legalan 3741 od 30.000
Jedan od razloga bio je taj što bi tako morala plaćati porez na dohodak, što u praksi mjesečno većinom iznosi 100-300 kuna ovisno o cijeni najma. Tajeći podstanare, riskiraju kaznu od 500 do 50.000 kuna. Rizik im umanjuje nedostatak evidencije o iznajmljivačima i podstanarima.

U Zagrebu većina podstanara nije prijavljena, na čemu i ne inzistiraju jer bi im taj trošak stanodavac naplatio povišenom stanarinom. Prije dvije godine po nekim procjenama u gradu je bilo oko 30 tisuća podstanara, a prijavljenih iznajmljivača samo oko 3741.

Andrej, 32-godišnjak iz Dalmacije, koji je u osam godina promijenio šest podstanarskih stanova, tvrdi da ga nitko nikad nije prijavio.

– U Zagrebu je nepisano pravilo da se podstanari ne prijavljuju. Meni osobno to ne smeta – kaže ovaj djelatnik jedne medijske kuće, koji trenutačno živi u garsonijeri u Trnju, a stanarinu plaća dvije tisuće kuna plus režije. Ante, 30-godišnjak iz Zadra također je promijenio desetak stanova u metropoli, a samo ga je jedna gospođa prijavila i to na vlastiti zahtjev.

– Bila je korektna. Htjela je da sve bude po pravilima, a stanarinu nije podigla zbog poreza – kaže Ante.

Ugovor je obostran štit
– Ugovor o najmu stana napravljen kod odvjetnika i ovjeren kod javnog bilježnika stoji otprilike dvije tisuće kuna. Mnogim stanodavcima to se čini puno, iako se ugovorom vlasnik stana osigurava. Ako mu podstanar, primjerice, uništava imovinu ili ne plaća režije, može ga izbaciti iz stana po hitnom postupku bez dogotrajnih sudskih procesa – objašnjava jedan zagrebački odvjetnik.

Stanodavac Davor P. prije godinu dana odlučio je posao legalizirati. Iznajmljuje tri stana, a porez plaća 400 kuna mjesečno.

– Želim živjeti pošteno – kaže Davor kroz čija su tri stana prošli mnogi studenti, obitelji, radnici. Imo je i neugodnih iskustava.

– Momak mi je lagao da mu je umrla majka pa sam mu odgodio plaćanje najamnine, a povrh svega nabio mi je 8000 kuna računa za telefon – kaže.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije