Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže stipendije

Studenti: Idemo iz Hrvatske, ovdje za nas nema budućnosti

sajam stipendija
Tomislav Miletić/PIXSELL
Autor
Mateja Šobak/VLM
16.10.2013.
u 09:00

U inozemstvu je na studiju trenutačno oko šest tisuća Hrvata, a kod nas 100 stranaca

Više od osam tisuća stipendija privuklo je jučer brojne zainteresirane u Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu na deveti Sajam stipendija. Sadašnje i buduće studente uglavnom je zanimalo kako svoje obrazovanje mogu steći izvan granica Hrvatske, a takve informacije mogli su dobiti od šezdesetak izlagača iz 12 zemalja. 

– Kako se čini, ovdje nema puno budućnosti za nas pa bismo najradije otišle nekamo gdje možemo biti sigurne da ćemo uspjeti – objasnile su studentice Ivona i Martina s Filozofskog fakulteta. Najradije bi otišle, kako kažu, u Francusku ili Kanadu, zemlju koja je i ovogodišnji partner Sajma stipendija. Čak četiri tamošnje institucije predstavile su se zagrebačkim studentima, a iz kanadskog veleposlanstva istaknuli su kako sve više kanadskih studenata dolazi upravo iz Hrvatske. 

– Studenti su prije svega prepoznali kvalitetu obrazovanja koja se može dobiti. Svi fakulteti državni su i mnogo se ulaže kako bi funkcionirali na najvećoj razini – rekla je Synthia Dodig iz veleposlanstva. 

I ove je godine organizator sajma Institut za razvoj obrazovanja na čijim se internetskim stranicama i inače mogu pronaći podaci o stipendijama i studiranju u inozemstvu. Ulaskom u Europsku uniju odlazak na studij izvan zemlje puno je lakši i jeftiniji, a Hrvatska trenutačno ima oko šest tisuća studenata koji studiraju vani. S druge strane, stranih studenata u Hrvatskoj ima tek nešto više od stotinu.

>>Svi žele raditi u Njemačkoj, Austriji, Velikoj Britaniji i Skandinaviji

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije