Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otkrivamo tajnu

Student Borna i učenik Marko kriju se iza žute maskote Hrkija

Marko Petrović i Borna Hržina kao Hrkiji
18.07.2016.
u 13:30

Večernjakovim novinarima u pronalaženju i otkrivanju volontera u kostimu Hrkija pomogao je medijski tim Europskih sveučilišnih igara

Ili si sadomazohist ili dobivaš jako veliki honorar kada odlučiš na 35 stupnjeva obući krzneni kostim hrčka i biti u njemu cijeli dan i zabavljati ljude, pomislili bi mnogi. Ipak, oni su volonteri koji za sate znojenja tijekom kojih glume Hrkija ne dobiju ništa osim veselja i oduševljenja publike i sportaša na Univerzijadi. A upravo to je Marku Petroviću i Borni Hržini bilo više nego dovoljno da se prijave za ulogu maskote.

 

Volonter s 14 godina

Marko ima tek 14 godina, a volonterskih sati sakupio je više nego neki 30-godišnjaci. Svoj volonterski staž započeo je u Centru za rehabilitaciju „Sunce“, gdje kroz igru pomaže djeci u razvoju. Osim toga, na dječjim bolničkim odjelima čita djeci priče za laku noć, čime im pomogne da barem nakratko zaborave na bol koju osjećaju i ušuška ih u san. Prije pet mjeseci preko Volonterskog centra u Zagrebu prijavio se za volontiranje na Europskim sveučilišnim igrama.

– Kostim Hrkija odmah me privukao. Već na prvom razgovoru isprobao sam ga te sam se pronašao u toj ulozi – prepričava Marko svoj prvi ulazak u Hrkijevu kožu.

Borna je također odmah poželio biti Hrki čim je čuo za nasljednika Zagija. A još više je bio oduševljen kad je saznao za inovaciju koju su osmislili profesori s Tekstilno-tehnološkog fakulteta u Zagrebu. Naime, kako bi barem malo doskočili problemu vrućine u kostimu, razvili su prvi sistem hlađenja kostima na svijetu zbog kojeg oni koji ga nose barem malo lakše dišu.

Lakše se diše s izumom

– U donjem dijelu leđa na kostimu ugrađeni su svojevrsni propeleri koji omogućuju protok zraka uz pomoć cjevčica raspoređenih duž ruku i nogu. Tako se temperatura u kostimu smanjuje do čak 30% – oduševljeno objašnjava Borna. Ali priznaje kako ovakav sustav ipak nije svemoguć te se u tih nekoliko sati animacije dobro oznoji. Borna vidi i dobru stranu tog znojenja jer se nada da će barem malo smršavjeti, što bi mu pomoglo u polaganju ispita na Kineziološkom fakultetu. Unatoč vrućini, i Marko i Borna kao Hrkiji jako su druželjubivi pa poručuju svima koji ih sretnu da ih pozdrave ili da snime zajednički selfie.•

Komentara 2

SZ
slaven.zadravec
09:35 19.07.2016.

Mene HRKi podsjeća na onomatopeju za ....

WO
Wolff
20:11 18.07.2016.

Ova maskota bi vrlo lako mogla predstavljati bilo koju državu iz globaliziranog svijeta, niti jedna njezina karakteristika ne govori da predstavlja upravo Hrvatsku. Lako je zaboravljiva i po ničemu specifična, potpuni promašaj iz dizajnerske i marketinške perspektive, što je po meni neprihvatljivo s obzirom na broj stvari koje ljudi povezuju s Hrvatskom. Gdje je šahovnica? Gdje je kravata? Gdje je domoljublje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije