Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAKO DO PLINA

Struka upozorava: Nemojte puštati plin, radije kupite električne grijalice

Ispitivanje plina nakon potresa na zgradi Sabora
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/7
25.03.2020.
u 10:31

Nisu li dimnjaci sigurni, doći će do trovanja ugljičnim monoksidom,upozorava Tihomir Mihalić, pročelnik Sekcije plinoservisera i plinoinstalatera pri Udruženju obrtnika grada Zagreba.

Metropola se probudila na temperaturi -1, a Zagrepčani instinktivno upalili grijanje, odnosno u zgradama u kojima su pri odlasku zbog potresa zatvorili plin, na svoju su ga ruku pustili u sustav. Da to nipošto ne rade, upozorila je jučer na svojim internetskim stranicama Gradska plinara Zagreb, iz koje ističu da je za sigurno puštanje plina nužno imati “pozitivan nalaz dimnjačara za sve dimnjake u zgradi, pozitivan nalaz statičara da objekt nije ugrožen te obvezan pristup u sve stanove” u zgradi u kojoj se pušta plin. Mnogi su to ignorirali pa ventile otvorili u zgradama koje su statičari proglasili “djelomično neupotrebljivima”, što je iznimno opasno.

– Mi smo u Palmotićevoj i predstavnik stanara otvorio nam je plin jer je hladno. U zgradi je dio stanara jer ne smijemo svi biti ovdje, krov nije siguran – kazala nam je jedna čitateljica. Odmah smo je pitali, ako krov nije siguran, kako zna da je dimnjak u redu. Ne zna, odgovorila nam je, jer dimnjačar još nije bio.

– Nemojte raditi ništa na svoju ruku, radije kupite električne grijalice. Znam da je hladno, ali ako dimnjaci nisu sigurni, doći će do trovanja ugljičnim monoksidom. Ne možda, nego hoće – upozorava Tihomir Mihalić, pročelnik Sekcije plinoservisera i plinoinstalatera pri Udruženju obrtnika grada Zagreba. Zatvaranje plina pri izlasku iz zgrade zbog potresa, kaže Mihalić, bilo je “dvosjekli mač”.

Ispitivanje plina nakon potresa na zgradi Sabora
1/5

– Civilna je zaštita to savjetovala i to je u redu. Ali sad su ljudi plin počeli otvarati na svoju ruku, a ne zna se u kakvom su stanju dimnjaci na koje su spojeni bojleri. Možda izvana izgledaju dobro, ali su urušeni iznutra – govori nam Tihomir Mihalić, dok dimnjačari koji su pregledavali samu jezgru grada kažu da su se u neke od dimovoda uopće bojali spustiti kugle, kako ne bi pomaknuli cigle u dimnjaku i izazvali rušenja u samoj zgradi. Upravo centar grada, koji je i najviše stradao, sad je najopasniji, ističe pročelnik Sekcije plinoservisera i plinoinstalatera Mihalić.

– Najvažnije je prvo pričekati statičara. Ako on dopusti da se u zgradi živi, onda treba doći dimnjačar i pregledati funkcionira li sve. Ako ga želite čekati u miru, ne otvarajte plin na svoju ruku – upozorava Mihalić. Što sve treba napraviti da bi se objekti u kojima je isključen plin zbog potresa mogli ponovno priključiti, detaljno je navedeno na internetskoj stranici Plinare, odakle mole Zagrepčane da misle na svoju sigurnost.

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar pametnom_dosta
pametnom_dosta
11:07 25.03.2020.

A gdje da kupe električne grijalice ? U Konzumu ? koji idi..ti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije