Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 133
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Četiri jednakovrijedna rada

Stručnjaci o rješenjima spomenika Tuđmanu: Razočaravajući su!

31.03.2016., Zagreb - Nagradjene makete za spomenik dr. Franji Tudjmanu, koje bi se trebale izvesti u Parku dr. Franje Tudjmana. Autorice makete Marija Ujevic Galetovic i Marijana Birtic.  Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/4
03.04.2016.
u 09:15

Proceduralno je Grad Zagreb, smatraju stručnjaci, investitor i raspisivač natječaja, sve odradio, no stavili su se u pat-poziciju jer rješenje nije pronađeno

Četiri jednakovrijedna rada – Kuzme Kovačića, Kažimira Hraste, Nevena Bilića te Marije Ujević Galetović i Marijane Birtić – koje je ocjenjivački sud odabrao na natječaju za spomenik prvom hrvatskom predsjedniku, zapravo su jednako razočaravajuća.

Tako barem dio arhitektonske struke iščitava rezultate natječaja koji nije iznjedrio jedinstvenu prvu nagradu.

Velik broj prijava

Proceduralno je Grad Zagreb, smatraju stručnjaci, investitor i raspisivač natječaja, sve odradio, no stavili su se u pat-poziciju jer rješenje nije pronađeno. Osim toga, reći će, radovi su toliko različiti, a nijedan ne prelazi tri metra visine, zbog čega bi se mogao izgubiti u velikom prostoru Parka dr. Franje Tuđmana. I što sada kada rješenja nema? Neki pretpostavljaju da će rješenja predstaviti javnosti, koja će odlučiti što će se postaviti, a drugi kažu da će ipak odlučiti zagrebački gradonačelnik Milan Bandić s timom savjetnika.

Jedno je sigurno, Grad Zagreb na izložbi će predstaviti sve pristigle radove, kao što je bila praksa i dosad s raspisanim natječajima.

– Bit će to u prostoru ZgForuma, prostora u nadležnosti Grada, a bit će i prilike za razgovor s ocjenjivačkim sudom (Igor Zidić, Vesna Kusin, Peruško Bogdanić, Biserka Rauter Plančić, Ive Šimat Banov, Vjera Bakić) – rekla je Sanja Cvjetko Jerković, predsjednica Udruženja hrvatskih arhitekata (UHA), institucije koja je provodila natječaj. U udruženju su čak i iznenađeni odazivom na natječaj, a ukupan broj pristiglih radova, njih 24, iznimno je visok s obzirom na to da su ponuditelji natječaja imali zahtjevniji zadatak.

– Obično toliki broj prijava dobijemo za puno jednostavnije oblike natječaja, za ovakve neobične zadatke prosječno bude desetak radova – kaže Sanja Cvjetko Jerković. Da su stvari otišle u pogrešnom smjeru što se tiče redoslijeda izvođenja radova, smatra Nenad Fabijanić, arhitekt koji je osmislio preuređenje Parka dr. Franje Tuđmana i već godinama čeka ostvarenje svog projekta.

Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL

– Čini mi se malo preduhitreno stavljati skulpturu prije nego se krenulo u rekonstrukciju parka koji je dobio lokacijsku dozvolu, ali još nije ugovorena izvedbena dokumentacija, dakle nema građevinsku dozvolu za gradnju – kaže Fabijanić, koji je unutar svog projekta odredio lokaciju spomenika. Također, dodaje Fabijanić, jedno vrijeme sugerirala se visina spomenika od četiri metra što nije bilo potrebno.

– Ograničena visina sama po sebi pretpostavlja figuralnu interpretaciju, odnosno kip. To na neki način eliminira sve one koji su mislili da se spomenik prvom hrvatskom predsjedniku može izvesti na drugačiji način – kaže Fabijanić dodajući da nijedno od četiri ponuđena rješenja nije potpuno nadopunilo predloženu lokaciju. Uostalom, naglašava Fabijanić, nijedan rad nije bio inspiriran cjelovitim projektnim rješenjem parka.

Spomenik domovini uskoro

Činjenica da još nema prve nagrade ipak nije netipična, kaže Branko Silađin, jedan od autora Trga bana Jelačića, a prema čijem se projektu radi i rekonstrukcija Tomislavova trga.

– Spomenik ne vidim na tom mjestu ali da razumijem Hrasteov stav o savladavanju prostora prostornim spomenikom. Skulptura Marije Ujević najuvjerljivije je svevremska između ostalih odabranih radova – kaže Branko Silađin. U tijeku je žiriranje i za natječaj Spomenik domovini, a rezultati bi, doznajemo od članova ocjenjivačkog suda, mogli biti objavljeni već sljedeći utorak ili srijedu. Simbolički, taj će spomenik, komentiraju zagovornici, spajati Sljeme i Oltar domovine kipara Kuzme Kovačića s centrom grada. Gradonačelnik Bandić već godinama najavljuje da bi ovaj Spomenik domovini imao i određenu svrhu.

Trebao bi, naime, postati mjesto na kojem bi strana izaslanstva mogla odati počast žrtvama za slobodu domovine kroz povijest.

Komentara 29

Avatar MRP
MRP
12:16 03.04.2016.

Katastrofa! Pa na tom trgu je bio veličanstveni skup na cvjetnicu a njima je očito inspiracija vojarna i nekakav partizanski šinjel. A tek ova praznoglava skluptura i kip s bolom u želucu umjesto ruke na srcu.....UŽAS.

HR
hrza
11:12 03.04.2016.

komunjarski SOC realizam

LE
Lentulis
13:01 03.04.2016.

4 velika skulptora, 4 mala djela bez hrabrosti, vedrine i vica...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije