Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Street workout

Teretane su nam dosadile, a tu smo potpuno slobodni

15.09.2015., Zagreb, Gornja Dubrava - Decki iz Trnovcice su skupili novce za workout sprave, a gradska cetvrt im je izgradila podlogu za park. Sada se okupljaju gradjani raznih uzrasta i vjezbaju na tim spravama.  Photo: Goran Jakus/PIXSELL
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/5
23.09.2015.
u 11:43

Već je više od 1500 građana na 15 lokacija uključeno u trend "uličnog vježbanja", koje im je, kažu, "i đir i moving i opuštanje"

Nastojanje za očuvanjem zdravlja i dobrog izgleda jedan je od pozitivnijih virusa koji je zahvatio Zagrepčane posljednjih 20-tak godina. Ipak, ne svodi se sve samo na teretane nego Zagreb lako prihvaća i druge trendove. Street workoutom danas se bavi oko 1500 građana na 15-ak lokacija.

– Nije to samo vježbanje, to je ekipa, đir, moving. A k tome si u samom vježbanju i potpuno oslobođen, ne robuješ ponavljanjima kao u teretani, kaže Pero Slišković, najodgovorniji za vježbalište na Trnovčici koje smo posjetili tijekom treninga mladići koji se nazivaju Trnover Bar-abe Street Workout.

Dobili i novac EU

– Uredili smo ga sami, sprave smo kupili novcem koji smo skupili između sebe, nekih 14.000 kuna. Podlogu nam je platila gradska četvrt, to je stajalo 60.000 kuna. Dečki iz Street Brothersa s Kušlanove čak su preko lokalne škole uspjeli dobiti sredstva EU kojima su izgradili mobilni park, jedan se park za par dana otvara u Dugom Selu. No, street workout kao kvalitetu prepoznaju i drugi pa su nam i lokalni kafići donirali nešto novca. Bilo je bitno da se krene, a imali smo sreću da nas je četvrt pratila, govori Pero.

Na vježbalištu se pojavilo 30-tak ljudi, što nije ni približno sve, jer vježba se cijeli dan. Matija Gorički ovdje dolazi četiri mjeseca.

– U teretanu više nisam želio jer mi je monotono, a napredak koji ovdje bilježim je nevjerojatan, istesao sam se i stvarno napredovao u snazi, kaže. U street workout napreduje se u elementima i broju ponavljanja. P
rošle je subote Zagreb bio dio World pull up daya, na Tomislavovu trgu su street workouteri postavili vratilo na kojem je svatko tko je želio mogao isprobati koliko zgibova može napraviti. Najbolji je bio nagrađen.

– Malo smo se preračunali, kaže Slišković, mislili smo da će 15 biti realna granica, međutim nerijetko su ljudi radili i po 30. Ukupno je 267 prijavljenih napravilo 3235 zgibova, najbolji je imao 44, nije to loše, govori.

Bitan je uporan rad

Korpulentni Josip redoviti je vježbač i jedan od najizdržljivijih u ekipi.

– Bitan je samo uporan rad nakon kojeg se rezultati vide. Ozljeda ima, ali nismo dosad imali nijednu težu, kaže te dodaje kako oko toga nema brige jer imaju doktora. Božo je opći kirurg na hitnoj u KB Dubrava koji je na street workout nagovorio i brata Ivana te njegovu djevojku Marinu koja kaže da joj to savršeno paše. Najmlađi je u ekipi 15-godišnji Matej Ćuić, ali rado će se u chin upovima i pull upovima, sklekovima isprobati i puno mlađi.

– Dolazi ovdje najrazličitija ekipa, kažu naši sugovornici, podjela ovdje nema ni po jednoj osnovi.

>>U Zagrebu do sada uređeno deset workout parkova

Komentara 1

DU
Deleted user
14:10 23.09.2015.

Dečki svaka čast, ali svoje mišiće bi mogli isto tako trošiti i za obnovu Hrvatske! Mogle bi se opet napraviti kakve radne akcije, a da imate iznad gaća dobre plotove to se vidi, samo ne znam kaj je u gaćama!?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije