Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 55
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mentalno oštećeni

Stotinjak korisnika odselit će se i samostalno živjeti u stanu

stanovi
Žarko Bašić/Pixsell
04.02.2012.
u 10:00

Do 2013. planiramo preseliti stotinjak svojih lakše bolesnih korisnika u stanove – govori ravnatelj Stančića Ivan Vrgoč i dodaje da je riječ o čak trećini korisnika ustanove.

Centar za rehabilitaciju mentalno oštećenih osoba Stančić u suradnji s Anglia Ruskin Universityjem iz Cambridgea pokrenuo je projekt deinstitucionalizacije svojih štićenika. Cilj projekta, o kojem je danas održan okrugli stol, jest smještanje osoba koje se trenutačno nalaze u Centru u vlastite domove. U svakom kućanstvu će zajedno živjeti pet korisnika. U takvim zajednicama oni će se osjećati bolje te će se lakše socijalizirati, a i dalje će im biti osigurana pomoć poput one u ustanovi.

– Do 2013. planiramo preseliti stotinjak svojih lakše bolesnih korisnika u stanove – govori ravnatelj Stančića Ivan Vrgoč i dodaje da je riječ o čak trećini korisnika ustanove.

Suradnja Stančića i Cambridgea traje već petnaest godina, a sve su počeli volonteri sa studija sestrinstva koji su Centar povezali sa spomenutim fakultetom u Engleskoj.

– Projekt koji će se s vremenom realizirati u cijeloj Hrvatskoj sada je u operativnoj fazi, odnosno sve je već dogovoreno. Čeka se samo suradnja hrvatske i britanske vlade, a za tu suradnju pobrinut ćemo se mi – kaže profesor s Cambridgea Stephen Bennett.

Komentara 3

KR
kreont
08:43 05.02.2012.

Ovakav projekt već je proveden u ustanovama za mentalno retardirane. Pokazalo se da takvi ne mogu samostalno živjeti u stanovima pa su i oni sami vraćali se u centre po hranu, skrb i ostalo. Takav način u mnogo čemu poskupljuje cijenu po \"štičeniku\" tj. korisniku. Takav projekt sproveden je na nagovor od strane amerike sa potporom fakulteta.

Avatar Patton
Patton
10:42 05.02.2012.

10:41 5.2.2012 Prvo, ne prihvatljiv mi je izraz mentalno „oštećena“ osoba. Nisam stručnjak za jezikoslovlje ali po meni oštećene mogu biti stvari, a ljudi samo u materijalnom smislu. Drugo, pošto se radi o mentalno zaostalim osobama koje su zbrinute u tu ustanovu bilo radi želje obitelji da ih se riješi bilo zbog ne postojanja bližnjih da brinu o njima, smatran da spomenute osobe nisu sposobne za samostalan život.

EU
EUfan
13:43 05.02.2012.

U vremenima kad se i mi normalni trudimo da ne poludimo, ovakav projekat nema šanse. Takav projekat može uspjeti u bogatim zemljama Europe a kod nas će se pretvoriti u mrcvarenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije