Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Stojak (HNS): Žičara i financijski inženjering razlog uspješnog poslovanja ZET-a

Poručuje kako zagrebački HNS ne dovodi u pitanje potrebu izgradnje nove žičare, no upitno je uz koju cijenu i hoće li zahvaljujući takvom načinu "strateškog" financijskog planiranja i nepoštivanja proračuna, građanima Zagreba u budućnosti ostati išta osim otplate velikih kredita.
17. listopada 2019. u 13:07 4 komentara 434 prikaza
Tomislav Stojak
Foto: Borna Filić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

 Predsjednik zagrebačkog HNS-a i zastupnik u Gradskoj skupštini Tomislav Stojak ocijenio je u četvrtak da su sljemenska žičara i "financijski inženjering" Zagreba razlog uspješnog poslovanja ZET-a, koji je u samo godinu dana od gubitaša s preko 50 milijuna kuna gubitka došao do dobiti od 14,5 milijuna kuna.

Zagreb: Milan Bandić obišao gradilište sljemenske žičare Potreban rebalans Na žičaru su već potrošili 78 milijuna više od planiranog

Kao što je vidljivo iz poslovnog izvješća za prvih šest mjeseci ove godine,ZET je u samo godinu dana uspio od gubitaša s preko 50 milijuna gubitka doći do dobiti od 14 i pol milijuna kuna. To je jako dobra vijest za ZET, no ako se pažljivo pogledaju svi parametri, pogotovo od prodaje karata i ostalih osnovnih djelatnosti, možemo se s pravom pitati radi li se o "financijskom inženjeringu" Grada Zagreba, istaknuo je Stojak.

Podsjeća kako je Grad na ZET prenio upravljačka prava nad Žičarom Sljeme, čija je izgradnja moguća jedino uz kreditno zaduženje. Stojak se stoga pita je li to razlog zašto ZET odjednom počinje poslovati u plusu.

Naglašava kako je cijena izgradnje sljemenske žičare u manje od godinu dana narasla na 560 milijuna kuna.

"U cijelom tom financijskom inženjeringu treba istaknuti da je već u prvih šest mjeseci 2019. za izgradnju žičare potrošeno više od 107 milijuna kuna, 3,7 puta više od proračunom planiranih 29 milijuna kuna, a u međuvremenu ne samo da nije bilo rebalansa proračuna nego sredstva za žičaru nisu povećana ni internom preraspodjelom", kaže Stojak.

U sjedištu HNS-a Ivan Vrdoljak i Milorad Batinić održali konferenciju za medije Milorad Batinić: 'Štrajk su organizirali sindikati i oni će odlučiti kad će prestati'

Poručuje kako zagrebački HNS ne dovodi u pitanje potrebu izgradnje nove žičare, no upitno je uz koju cijenu i hoće li zahvaljujući takvom načinu "strateškog" financijskog planiranja i nepoštivanja proračuna, građanima Zagreba u budućnosti ostati išta osim otplate velikih kredita.

dirljivo
Tuga u obitelji zbog gubitka: Jelena Veljača objavila emotivnu fotku, fanovi izražavaju sućut
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • USA:

    Bilo bi kulturno da gosp. Stojak kaze da li je bio na trzistu rada i 1 minutu ili je od fakluteta do danas, dakle negdje 25 godina proveo kao klasicni stranacki uhljeb po drzavnim i gradskim ustanovama.

  • antonelić:

    u zagrebu je mile bandić bar bagerom zagrebao temelje žičare , a u rijeci je župan komadina dao 2,5 milijuna kuna za žičaru na učki a zauzvrat dobio film sniman dronom koji je koštao 12000 kuna ... a razliku je ... prikaži još! ekipa iz kk kantrida stavila u đep ...

  • dvorskaluda:

    Tko još ne zna da je imovina svih podružnica Holdinga poput odmarališta i kampova, prenijeta na novu podružnicu. Da je sva imovina svih podružnica (zgrade, pogoni,strojevi, sve) opterećeno silnim hipotekama zbog kredita koji su uzimani za "silna poboljšanja" naših života-odvoza ... prikaži još!a smeća,prijevoza,parkinga,ah da i fontana, zlatnih zahoda, katadioptera, asfaltiranja po nekoliko puta, promašenih sanacija nadvožnjaka, mostova...ajoj