Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Biciklirajmo sigurno

Što sudionici prometa trebaju znati o kulturi tijekom vožnje?

biciklist
Zarko Basic/PIXSELL/Ilustracija
19.05.2018.
u 23:01

Prelazak biciklista preko pješačkoga prijelaza bez pažljive provjere prometa ugrožava ne samo vozače automobila, nego i same bicikliste, a upravo je to jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća

U okviru nacionalne preventivne akcije 'Poštujte naše znakove' Ministarstva unutarnjih poslova (MUP), koja se provodi u sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa, policija u suradnji s partnerima provodi preventivni projekt 'Biciklirajmo sigurno'.

Poboljšati sigurnost u cestovnome prometu, posebice kada su u pitanju pješaci i biciklisti kao najranjiviji sudionici prometa, najbolje je kroz razvijanje kulture sigurne vožnje biciklom. Upravo će stoga MUP kroz razne preventivno-edukativne aktivnosti, namijenjene različitim ciljanim skupinama, pokušati doći do poboljšanja u cestovnome prometu. Osim toga, nekoliko je ciljeva koji se dugogodišnjom akcijom 'Poštujmo naše znakove' nastoje ostvariti. Educirati korisnike bicikala o prometnim pravilima, senzibilizirati korisnike bicikala na važnost korištenja sigurnosne i zaštitne opreme, smanjiti broj prometnih nesreća u kojima sudjeluju biciklisti, smanjiti broj stradavanja biciklista u prometnim nesrećama, senzibilizirati ostale sudionike u prometu, ali i širu javnost, na važnost zaštite ranjivih sudionika u prometu samo su neki od njih.

Koje su najčešće biciklističke greške?

Iako su biciklisti ranjiva skupina, greške koji vozači dvokotačnih vozila rade često budu i skupo plaćene. Naime, na ulicama je gotovo uobičajen prizor vidjeti bicikliste kako koriste prometne površine koje nisu namijenjene toj kategoriji vozila. Dakle, vožnja po nogostupu kao i u zabranjenom smjeru čime se ometa i ugrožava promet pješaka i drugih sudionika u prometu ne bi trebao biti opcija vožnje. Isto tako, prelazak biciklista preko pješačkoga prijelaza bez pažljive provjere prometa ugrožava ne samo vozače automobila, nego i same bicikliste, a upravo je to jedan od najčešćih uzroka prometnih nesreća. Stoga, biciklisti bi se, savjetuje se projektom, svakako trebali pridržavati idućih pravila:

* kada biciklom izađete na cestu, bicikl više nije predmet za igru i rekreaciju - moraju se poštivati prometna pravila i znakovi

* od prvog sumraka do potpunog svanuća, na biciklu mora biti upaljeno jedno svijetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno na stražnjoj strani

* kada nema izgrađene biciklističke staze vozite bicikl što bliže desnom rubu kolnika

* kada postoji biciklistička staza, morate je koristiti; tu ste sigurni jer nema drugih vozila

* kada se krećete u skupini budite uvijek jedan iza drugoga

* nikada u vožnji ne skidajte istovremeno obje ruke sa upravljača

* kod skretanja, na vrijeme lijevom ili desnom rukom dajte znak da bi ostali vozači vidjeli vašu namjeru te pogledajte preko ramena iza sebe da bi se uvjerili u sigurno obavljanje te radnje

* kod prelaska ceste preko pješačkog prijelaza obavezno siđite s bicikla i kretanje nastavite gurajući bicikl kao pješak

* ako ste konzumirali alkohol ne pokušavajte upravljati biciklom


 

Komentara 9

BL
bljak007
08:26 20.05.2018.

Samo pooštrit preventivu i kazne biciklistima, iks slučajeva voze pješačkom stazom usporedo s prometnicom i onda odjednom na ilaskom na pješački skrenu pod 90* i ulete na zebru, a ti kao vozač misli si kako ćeš zaustaviti vozilo. Jer ako ga srušiš, nisi prilagodio brzinu uvjetima na kolniku.

DU
Deleted user
09:43 20.05.2018.

Većina biciklista se u prometu ponaša kao da za njih ne postoje pravila ili ako postoje smatraju da ih se ne treba držati. Policija ih treba kontrolirati i kažnjavati jednako kao i vozače auta ili motocikala kako bi razvili svjest da je bicikl "vozilo u prometu".

DO
dopizdilomi
09:12 20.05.2018.

Kada vidiš biciklistu kako vozi lijevom stranom uz crtu. Izađi van pojedi ga a bicikl baci u travu ili ga pokupi automobilom.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije