Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Što stvara ova ekipa? Robot koji prži korov, tenkove na daljinski i virtualnu antistres seansu

Timova je 18, a sutra će na konferenciji Zagreb Connect pet najboljih podijeliti nagradni fond od 550.000 kuna. I evo s čime se bore.
02. prosinca 2020. u 14:23 1 komentara 402 prikaza
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/18

Startup Factory, čini se, nikad nije bio raznolikiji. Uređaj debljine atoma, cloud platforma za pohranu zdravstvenih podataka, zelena dating aplikacija, plovilo koje može zaroniti 1000 metara... neke su od ideja koje u sklopu programa razvijaju u Zagrebačkom inovacijskom centru. Timova je 18, a sutra će na konferenciji Zagreb Connect pet najboljih podijeliti nagradni fond od 550.000 kuna. I evo s čime se bore.

Račun uz skeniranje tablice

Plate Pay, aplikacija koju razvija tim iz Popovače, omogućuje da se drive in usluge, poput fast fooda, goriva i cestarine, plaćaju mobitelom, a sustav funkcionira pomoću tehnologije skeniranja registarskih oznaka.

Plate Pay Hrana, cestarina, gorivo plaćaju se skeniranjem tablice na vašem autu

Vozi i puni mobitel

Prvi hrvatski električni romobil, kažu, djelo je Rolla ekipe predvođene Ivanom Šimatovićem. Siguran je u prometu, zaštićen od krađe, a služi i kao bežični punjač za mobitel.

Može zaroniti 1000 metara

Šestorka koju čine inženjeri, ronioci i entuzijasti razvija podvodno vozilo na daljinsko upravljanje koje može zaroniti i do 1000 metara dubine. Deep Dive Blue, ističe voditelj Filip Tomašević, višestruko je lakši, sigurniji i puno jeftiniji od ičega u konkurenciji.

Tvrtka Iddi Zagrebački startup proizveo prvi hrvatski električni romobil

Iwi za zelene “dejtove”

Aplikacija za spojeve Iwi korisnike motivira da se nalaze uživo. Usto je i “zelena” jer kao mjesta za “dejtove” predlaže lokacije u prirodi, poput parkova. Ideju razvija tim koji vodi Josip Babić.

Klince uči o važnosti maske

U koronakrizi su među najpogođenijima djeca, koja uglavnom nisu sigurna što se oko njih zbiva. Ekipa koju vodi Vjeko Škarica osmislila je zato Medily, edukativnu aplikaciju koja ih uči o socijalnom distanciranju, važnosti nošenja maske, osobnoj higijeni...

Baterije za pametnu odjeću

Pametna odjeća koja sama mjeri otkucaje srca, disanje, kretanje i znojenje zvuči kao nešto iz ZF filma, no upravo se time bavi tim 2D generatori. Upotrebljavajući 2D materijale koji su najtanji na svijetu, razvijaju nove izvore energije koji bi mogli napajati uređaje koji ne koriste standardne baterije, upravo poput pametne odjeće.

A “oružje” su mu laseri

Leon Andrec i Milivoj Bošnjak studenti su Tehnološkog veleučilišta Zagreb i članovi ekipe Crop Sheperd. Robot koji laserski spaljuje korov, kažu, omogućit će poljoprivrednicima da se više posvete uzgoju hrane, a manje takvim poslovima.

Timovi Startup Factorya | Autor : ZICER, Privatna arhiva Foto: ZICER, Privatna arhiva

Povežite se eWentom

Platformu koja povezuje organizatore događanja s onima koji žele na njih doći ovaj je tim, ističu, učinio boljom i preglednijom od ostalih. Svatko će na njoj, primjerice, moći i kupiti kartu i pozvati prijatelje da se pridruže.

Da se karton ne zagubi

Problem bi bio kad bi se naš zdravstveni karton izgubio ili uništio. Pohrana na internetske servere zato je najsigurnija, a ekipa iz Helixa radi na cloud platformi koja bi čuvala zdravstvene podatke na jednom mjestu.

Intervju Direktor ZICER-a Frane Šesnić: Širimo se, želimo više timova “pogurati” u uspješan biznis

Replike legendi

Iron Bull Tanks ekipa je koja jako voli replike legendarnih tenkova svjetske povijesti, a koristi ih i za uprizoravanje velikih bitki. Znaju da imaju i mnogo istomišljenika pa zato proizvode vlastite tenkove na daljinsko upravljanje, a uskoro u Zagrebu planiraju otvoriti i igraonicu.

Timovi Startup Factorya | Autor : ZICER, Privatna arhiva Foto: ZICER, Privatna arhiva

U mikrosvijetu atoma

Još jedan startup tim koji se koristi 2D tehnologijom, Nanoing, nastoji materijal debljine jednog atoma uklopiti u proizvodnju naprava u mobitelima poput lokatora i akcelerometra. Kao rezultat, primjerice, bili bi fleksibilniji.

Mentalni wellness

Naomi je virtualna asistentica za mentalno zdravlje koja je na smartfonu dostupna od 0 do 24. Pruža psihološku i emocionalnu podršku i daje stručne savjete za lakše nošenje sa stresom.

Timovi Startup Factorya | Autor : ZICER, Privatna arhiva Foto: ZICER, Privatna arhiva

Oil Gels revolucija

Za svoj proizvod ekipa iz Instituta “Ruđer Bošković” kaže da je prava revolucija u prehrambenoj i kozmetičkoj industriji. Zahvaljujući gelatorima koje su razvili, a omogućuju da bilo koje ulje, maslinovo, biljno, suncokretovo, pretvore u gelirano stanje, proizvođači više neće morati koristiti palmino, za koje se uništavaju milijuni stabala.

Od klorofora do sedimenata

SeaCras startup orijentiran je na obradu satelitskih podataka o kvaliteti mora i kopnenih voda i daje informacije o, primjerice, koncentraciji klorofila, organskih tvari i sedimenata. Alternativa je klasičnim metodama praćenja.

Timovi Startup Factorya | Autor : ZICER, Privatna arhiva Foto: ZICER, Privatna arhiva

Olakšava printanje

Ekipa koja ima iskustva s 3D printerima zna kako je to kad se ostane bez žice koja služi kao “tkanina” za izradu maketa. Pa su osmislili Spoolio, uređaj i platformu koji olakšavaju proces printanja i vođenje inventara materijala.

Pomoć u treniranju

Ekipa kickboksača Internet of Things uređajem želi sportašima pomoći u treniranju refleksa i brzine. Sportreact je opremljen senzorima koji mjere, među ostalim, koliko brzo borac reagira na zamahe protivnika ili kakvi su refleksi nogometaša u prihvatu lopte.

U šoping s Virdisom

Zašto račun nakon kupnje umjesto u ruku ne biste dobili na mobitel? Online platformu za to razvija peteročlana ekipa Virdis, a štedi i papir i vrijeme.

Za glazbenike svih zemalja

Skladatelji i pjevači na platformi Museit mogu razmjenjivati tekstove, kompozicije i vokalne izvedbe, uz strogo poštivanje autorskih prava. Ima i izazove za korisnike, poput stvaranja pjesama za reklame ili glazbe za videoigre.

Timovi Startup Factorya | Autor : ZICER, Privatna arhiva Foto: ZICER, Privatna arhiva

Mary Donor Pavlović i Milan Pavlović
LJUBAVI BEZ GRANICA
Kako je Milan riskirao život i doveo Mary iz Sierra Leonea u Ljubuški
PRIPREMA VOZILA
Doznajte kako kvalitetno pripremiti vozilo za zimsku vožnju i osvojite vrijedne nagrade